Monday, 14 January 2013

bila lebah menyengat - sakit .

assalamualaikum .

lebah ni sebenarnya bahaya ke tak ?

concerning when my bff said that he get stung by bee last night before went to sleep . jadi segeranya aku pergi google pasal lebah . and this is what i attain .

cautions :

- cabut segera alat penyengat tu , jangan tekan dekat kawasan yang terkena sengetan tu sebab nanti venom *bisa akan tersebar dan akan masuk ke saluran darah

- guna ais / air sejuk curah dekat kawasan sengetan sebelum bawak gi klinik .

cara mengurangkan sakit :

- asah mata pisau dengan sedikit air dekat pengasah . ambil air daki daripada proses mengasah tadi , then sapu dekat kawasan yang terkena sengat tadi .

- perah lobak yang diparut , campur dengan cuka makan dan gaul , then sapu dekat kawasan yang terkena sengetan tu .

- bancuh serbuk kunyit dengan air dan minum .

- minum air dengan banyak , dan muntahkan semula untuk membuang bisa sengatan .

aku tak tahu cara-cara ni berkesan atau tak sebab aku tak pernah kena lagi . but this is just the efforts or alternatives that i can provide .

for more informations , these are my references :

sini
sini jugak
sini lagi
dan sini


so, bye !

3 comments:

  1. lebah? biasa jer tu...saya pernah kena sengat dengan tebuan tanah masa camping dalam hutan dulu, satu group kena. walaupun sakit ya amat, tapi pengalaman yang best, heheh...

    nway, great info nadia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik lebah biasa , tak bahaya . haha
      serious ? dahsyatnyaa .

      Delete