Saturday, 18 May 2013

rambut sihat !

ohoii . sejak dua menjak ni cuaca begitu tak menentu . kalau kat kota samarahan ni , lately pagi sampai tengah hari punya lah panas , mai petang tiba-tiba hujan . aku tak tahu lah benda ni ada efek ke tak dengan tahap kesihatan rambut aku . hahah . sebab lately , aku perasan yang rambut aku kering semacam and bertambah keguguran :O + o.O *ini reaksi aku . btw, aku bertudung , alhamdulillah . haha *apa motif bagitahu ? mungkin faktor suhu kepanasan yang sedikit sebanyak memberi impak (bombastik tau !) kat rambut aku . mungkin jugak faktor pemakanan yang kurang dijaga . hahah .

ikut hati aku, nak je pergi salon tau . tapi tak boleh , jimat duit *dah hujung sem T_T . aku rasa nak buat self-treatment je kat rumah . tapi , malas . arghh ! walaubagaimanapun, aku teringat dulu pun aku ada masalah ni . aku amal cara ni and berkesan lah . alhamdulillah . and now, jadi lagi . tunggu aku balik semenanjung lah , baru aku kasi treat rambut aku ni . aku share je ok .

aku curi limau nipis dalam peti ais kat rumah . ada dua cara aku buat . tapi dua-dua ni bagi kesan kat aku . hoyeahh !

first : ambik je limau pastu belah dua, aku lumur je kat rambut *ok, fine . semua orang dah tahu -.-'' . buat-buat la tak tahu . aku nak story ni . pastu aku tunggu lah dalam 15 minit . then, aku bilas air yang sederhana sejuk . aku tak measure la pulak berapa suhu dia . tapi perumpamaan dia macam kau ambik 1/3 air panas and 2/3 air sejuk . macam tu la lebih kurang . dan basuh bersih-bersih . sebab nanti akan lekat sari-sari limau tu . yang tu aku tension setiap kali basuh rambut -.-'' * kuantiti limau tu bergantung kat rambut korang la panjang mana . aku tak boleh nak fix kan untuk korang . haha

second : kalau rajin lagi , aku curi lagi sekali limau nipis dalam peti ais sampai mama complaint kenapa limau cepat habis -.-'' . lepas tu perah air limau dalam bekas + air sejuk yang ada ais (kuantiti agak-agak cukup untuk curah rambut anda-anda la ), terus je kau curah dekat kepala . biar agak-agak setengah jam . then , bilas je lah macam biasa . *ni style aku yang memang takde ciri-ciri nak ikut peraturan dengan betul . hentam saja lah .

aku amal cara ni , tak sampai seminggu je . tapi aku puas hati la dengan rambut aku . hahaha . bau limau je wehh . rasa la lembut , ringan kepala , kurang gugur * aku memang kurang masalah gugur rambut pun time tu -.-'' . tu je lah kot . im not specialist in giving any tips , but i just love sharing benda yang bagus untuk di share . bye !

Sunday, 12 May 2013

1st Giveaway Lomo by Farah

http://3.bp.blogspot.com/-3tzQ6vMbqx8/UY5UeyM6iaI/AAAAAAAAAus/oxqpg0hd3eY/s1600/bannerrr.jpg

dah lama tak join GA . oleh sebab hadiah sangat ohsem , dahku tertarik untuk join . sila klik banner kalau nak join :) 

bye ! 

Saturday, 11 May 2013

apa side income as a student ?

wauuuu ! dah berapa lama aku meninggalkan blog ni . kata i love blogging . tapi jarang update . guane tuu . hahah . as long as i allocate my precious time to compose this entry . hikhik *kelasss kau, bajet menteri tak ada masa . ohh, entry ni bukan pasal tips nak dapat side income tau ! siapa yang ingat macam tu anda boleh pangkah keluar . hehe . eh, tapi jangan la, stay tuned dulu k . hahaha .

ok, lets review apa yang dah berlaku lately . hurmm . duit memang penting kan ? sangat penting . walaupun aku boleh dikategorikan sebagai mata duitan, tapi aku yakin yang lain-lain pun macam tu jugak *i guess . masalahnya sekarang ni, kenapa aku tak boleh hidup tanpa duit . kenapa kalau aku ada krisis wang, aku jadi tak betul , stress . *aku ke tu ? aku la . haha . persoalannya , kenapa ?? kiuu he ?? tiap-tiap hari aku fikir kenapa dengan aku nih .

orang cakap, duit bukan segala-galanya . bahagia tu lebih penting . tapi, bahagia datang dari mana ? aku rasa dunia sekarang patut letak quote " wang bukan segalanya, tapi anda perlukan wang untuk bahagia " or at least " wang bukan segala-galanya, tapi segala-galanya memerlukan wang" . bahagia dalam konteks senang . senang means tak payah nak stress fikir mana nak dapat duit nak bayar itu dan ini . kalau dah banyak duit pulak, senang la nak belanja family, belanja kawan-kawan, sedekah sikit . *niat tu yang penting .

so, macam mana nak menjana income ? student kan . sempat ke ? hari-hari aku fikir persoalan tu . hasil daripada aku berfikir maka , keluar la mentol atas kepala . Ambik kira pandangan ustazah aku dekat matrik . Allah dah bagi masa 24 jam . dalam masa 24 jam macam-macam kita boleh buat . nak atau tak . pandai atau tak kita dalam mengurus masa . aku jugak ambik kira pandangan member-member yang kaki busy nih . kalau kita sendiri yang tak allocate masa, satu benda apa pun kita tak berjaya buat . aku masih lagi nak kutip motivasi, tak kisah la dari mana sumber sekalipun, even dari makcik cleaner unimas pun bolehh .

dan aku masih lagi berfikir apa pekerjaan aku untuk dapatkan side income . aku taknak side income yang kena cari orang bawah dia tu . maksud aku , aku taknak pekerjaan yang cari orang, then duduk diam tunggu duit . itu bukan aku . aku nak pekerjaan yang aku sendiri tahu dari mana sumber dia . faham tak ? faham tak ?

p/s : dah la lama tak update blog, sekali update cakap pasal duit . apa daaa . haha