Monday, 31 December 2012

doa aku untuk tahun baru . tolong aminn kan :)

bismillahirrahmanirrahim .

assalamualaikum :)

again, its new year . bagi aku sambut tahun baru tak salah . wait, listen here . sambut dengan cara yang sepatutnya . means , molek lah kalau kita sambut tahun baru dengan berdoa untuk kesejahteraan diri , ibu bapa , keluarga , guru , kawan-kawan , dan semua . untuk negara tak terkecuali ye . hehe . so, tadi scroll timeline nampak ade sorang retweet pasal sambut tahun baru dengan solat hajat . aku yang kebetulan still bertelekung terus je buat . bila Allah dah bagi hidayah , grab it . jangan tangguh *pesanan untuk diri sendiri dan yang lain insyaAllah . so here my doa . tolong aminn kan ye, readers . pahala menanti kita semua .

bismillahirrahmanirrahim ... ya Allah ya Tuhanku , selawat dan salam ke atas Nabi junjungan dan seluruh keluarga dan sahabat baginda . ampunkan dosa aku, dosa ibuku , dosa ayahku , dosa keluargaku , keturunanku , dosa guru-guruku , dosa sahabatku , dosa muslimin dan muslimat sama ada yang masih hidup mahupun yang telah mati dari sekecil-kecil dosa hingga sebesar-besar dosa . ya Allah ya Tuhanku , berilah kesejahteraan kepada ibuku, ayahku, keluargaku, keturunanku, guruku, sahabatku, orang-orang yang aku sayang, orang-orang yang telah aku zalimi serta muslimin dan muslimat . tetapkan lah iman kami . pelihara lah akhlak kami , pelihara lah perbuatan kami dan pelihara lah lisan kami . jadikan kami insan yang bertaqwa kepadaMu . jika kami sesat, tuntun lah jalan kami . jangan Kau palingkan hati kami setelah Kau berikan kami hidayahmu ya Tuhan . pelihara lah negara Malaysia ini supaya aman dan pelihara lah islam kami . selamatkan umat islam yang ditindas ya Allah . matikan kami dalam keadaan beriman ya Allah . limpahkan seluruh kebaikan ke atas kami dan jauhkan lah kami dari azab api nerakaMu . aminnn .

p/s : maafkan saya kalau ada perbuatan saya menyinggung perasaan dan akhlak saya mengharu-birukan kehidupan anda . semua orang lakukan kesilapan kan ? tak pernah ada perasaan untuk menamatkan sesuatu hubungan . sekali kawan selamanya tetap kawan . insyaAllah . dan semoga Allah bantu kita untuk cari jalan keluar bagi setiap permasalahan . wallahualam .

Saturday, 29 December 2012

ex-housemate .. ??

assalamualaikum and stay reading ye . hari ni hari sabtu . so, kalau nak berjoli tu memang on lah . plus, study week kan . study week lah sangat kan . keterujaanku terhadap berfoya-foya dan duduk saja lebih tinggi dari study . bahang exam belum terasa lah . hahaha *konon kan . ok, takyah nak cakap panjang . straighforward, tadi aku gi berjoli kat kfc dengan ex-housemate . this is unplanned story . kebetulan we just gathered mana yang ada je . lagi dua orang still in sabah celebrating their christmas . the other one , memang cant help lahh . masalah transport . tak dapek den nak nolong ea . hahaha . takpe, next time insyaAllah kita gather lagi k . so, tengok gambar je lah .




theres 5 of us .



introduce you from left shida *should be kakak because shes already 22, intan, wini and jannah . they are all 21 respectively . and surely the youngest one is me and me and only me . hakhakhak . laugh out loud .



wini and shida



wini and jannah .


theres 4 of us . malas nak mention nama . bukan oulls kenal pun kan . haha .

so, i paling manja dengan wini . she's like my sister *besides shes 21 out of all reasons la kan . hahaha . so, now why them all been my ex-housemate ?? i had them before . before bergelar outsider ni we all satu rumah dekat kolej . 4 of them sabahan . 1 from sarawak and the rest semenanjung lah . so, if you're going to tempt me or gebang pasal sabah and especially sarawak , better dont . because , im having theirs . we shared a lot of things together . i dah penah makan tuhau , bambangan , umai , or even stay in long house . i befriend with orang iban , bajau , murut , or even i used to learn tagalog . because one of my friend live in tawau . and they have a good relationship with philiphine people . they all have their own bahasa . and everytime they have a phone call with their family we were like "whoa, bahasa apa ni?tak faham . nganga je "

kesimpulannya , i love being here . in sarawak . and befriend with sabahan and sarawakian . nang kamek sayang sarawak . mun mek balit kelak, ada campur-campur bahasa sik payah mok heran ohh . and sya sayang bha sama orang sabah <3.

p/s : terkilan sebab tak dapat jumpa roommate, lela .

Tuesday, 25 December 2012

random talk before final :)

assalamualaikum . *jawab salam tuh .

pertama , i would like to talk about week of study . argghh . study week lah sangat kan . i did my time table for this week and onwards . but i think the percentage of following the time table is just 30% . where got . mana hilangnya lagi 70% ? i dont know . hehe . whatever it is, in deep , i hope that i can do my best , my very best to achieve what have been thinking . insyaAllah .

secondly , its about my hometown ! hehe . siapa taknak balik . i miss my cats , i miss my bed . i miss my kitchen . i miss my family and i miss my mom . eh . eh . eh . i miss my bff . ihikkss . i miss penang lah senang . hahaha .

thirdly , im going to tell you about my planssss during cuti nanti . tak dapat buat semua takpe , asalkan there are plans and it is 'planned' . setelah berfikir-fikir , berbincang , memerah otak , setelah mengetepikan study buat sementara waktu untuk planning , maka tercapai lah beberapa list . hekhek . things that im going to list are much related to do with my bff . hekhek . jangan jeles . *muntah hijau cepat . im not sure which one is going to be the first thing or prioritize masa cuti nanti but i just make it in listing .
  • main badminton sampai pengsan
  • mencuba resepi baru
  • dinner dekat kafe nari *yet, idk wheres the place
  • improve my driving skill
  • organize to have a trip to komtar with the MPMPP
  • having dinner at which hotel i cant remember with MPMPP
  • my brother's wedding *insyaAllah , semoga dipermudahkan
  • booking flight ticket to ................ hehehehe . *secret 
buat masa sekarang yang tu dulu .  ill update sendiri kalau ada yang lain . whatever it is , yang tu plan je . kalau diizinkan , jadi lah . kalau tak we still have another time to accomplish that . insyaAllah . sekarang dah pukul berapa dah ni . baru study sikit je . thats why i told you i only get my 30% je out of what it is planned . hahaha . takpe lah , as long as i dont leave it all . so , gudbye , wish me luck for final . selamat tinggal semester 3 . ive learned so many things :) assalamualaikum . *jawab2 !!

Monday, 24 December 2012

Majlis Perundingan Mahasiswa Pulau Pinang

hari sabtu puas aku berfoya-foya dekat serikin . balik pulak malam . hari ahad pulak ada event untuk ahli Majlis Perundingan Mahasiswa Pulau Pinang MPMPP . this persatuan under kerajaan negeri lah . so , sesiapa yang bergelar mahasiswa dekat IPTA tu , confirm dia adalah sebahagian dari MPMPP . im talking for those yang berasal dari penang or menetap di penang la . hehe .

actually , the actual plan been organized to Pantai Pasir Panjang . since a lot of problems that we're having , so we just cancel out the plan and replace it with makan-makan kfc and bersuai kenal je . we've tried so hard to make the first plan for real , but last minute decision made by 'somebody' in our university , we had to cancel it no matter what . nasib ada kak najjah and abang annas yang produce plan B .

so , we come out with the plan B . pada mulanya , aku dah fikir macam-macam . boleh ke kami kumpulkan ahli MPMPP seramai yang kami dah kumpul untuk trip ke pantai . so , just to make sure they know about the replacement plan , kitorang korbankan sikit kredit untuk mesej ke semua ahli yang berdaftar .

hari kejadian , walaupun kitorang tak dapat kumpulkan seramai yang ditarget , but tell you what . sometimes , a few can bring us more happier than many but not all get involve together . tak sangka sangat meriah suasana kelmarin . siap boleh kenal-kenal and tukar no telefon . and guess what . i just found somebody yang duduk dekat taman yang sama dengan i . what a small world . rupa-rupanya jiran . tak pernah nampak pun sebelum nih . tu la hikmahnya yang aku nampak selain we all dapat gather makan kfc for freeeeeeee .  hehehe .



just a part of our members . ohh , semalam tiba-tiba ada orang tu tanya aku satu soalan yang agak bikin aku surprise . "ni kawan fatin qurratu aini kan ?" dan aku tergamam kejap sebelum aku jawab "ha'ah, kawan . macam mana tahu ?" . dia cakap "ohh , tengok kat fb" . bila aku check balik ohh rupanya memang dah friend dengan dia . hehe . tak perasan . maaf .

tu cerita semalam . today's story is ..... ya Tuhan, bila nak start study nih . ewah3 . bersenang lenang nampak . hekhekhek . wish me luck for final . bye , assalamualaikum . *jawab salam tu . peace yoowww .

Thursday, 20 December 2012

hadapi dengan senyuman



 
remember this :

"you are braver than you believe, stronger than you seem, and smarter than you think "

Saturday, 8 December 2012

# not in that level #

ohh . kata orang duduk bawah tempurung memang tak tahu apa-apa . but the problem is living in this environment filled with the IT advancement , yet i still have less knowledge in this particular matter . i dont even feel in cutting edge gadgets . *but at least im using my old corby . haha . not so that out la kan .

i dont have any android-stuffs-gadgets-whatsoever .  i dont have any accounts of instagram . im not used to whatsapp . or i even dont have to pay monthly for plan data of any services just to get update in anywhere or anytime .











BUT !! satu hari nanti i pun terasa nak ada semua tu . not because i dont want to be the one that left behind in this advance world . it is just that , i want to keep all the memories *what im doing , where im going and etc in my virtual world . it's cool right ?

kesimpulannya , ikut kemampuan anda . jangan ikut orang *this is what i have learned . hehehe .

Thursday, 6 December 2012

impianku dahulu !

assalamualaikum wbt . hehe . my late abah said no matters how you crawl to be a good person there must have so much pains because the pain is actually test given in assessing our endurance . so , im having now . may He bless everything . thats my current emotion . but now , im going to tell you bout something that ive kept it so long . my dream . hehehe .

during my secondary school , tahap kegilaanku terhadap bidang penulisan sangat membuak-buak . cikgu pun bagi support kot bila aku cakap nak jadi penulis sampai aku attend bengkel penulisan . time tu i thought it was like having mature as whatever i write it is about my surrounding . what im facing , my friends experience . you know , when we're writing the words that flow is actually from our heart * writing that not consist of deleting-filtering-or whatever-process . mana tak nya . kita tulis apa yang ada dalam fikiran at that time .  setahu aku lah and mengikut pengalaman aku lah , i've no idea about others .

waktu kecik-kecik zaman kanak-kanak , dalam biodata aku selalu aku letak membaca sebagai hobi padahal hampehhh . memang tak lah . so , bila dah besar aku rasa aku patut banyak membaca as to accomplish my hobby time kecik dulu lah kan . hahaha . novel bukan kegilaan aku time tu . tapi majalah . aku tak baca secara membabi buta ok . aku baca and aku analyse tau ! haha . *chewahhh . means aku tengok struktur ayat lahh . masa form 3 kot baru berjinak-jinak dengan novel . naik form 4 setiap kali exam aku tak tahu kenapa , aku akan pilih soalan yang kena buat cerpen . whoa :O first time buat dapat pujian . second time buat lagi lah dapat pujian . rasa teruja pulak . hahah . aku bikin lagi cerpen tapi senyap-senyap je . then , aku rasa medium yang sesuai untuk karang time tu aku tak fikir lain kecuali blog . hahaha . aku tak tahu kenapa fikiran aku terlalu bercelaru sampai aku pegi delete blog lama aku . kalau tak boleh tunjuk kat korang how it looks like kan . hahaha . thats how aku start penulisan aku . tapi end of spm aku dah stop semua tuh .

bila difikir balik , sangat kelakar . tapi one day , kalau rezeki aku jadi penulis pun , aku tak fikir aku nak jadi penulis novel *since aku tak suka drama-drama nih . hahaha . tapi taktau lah one day kan . aku cuma terfikir aku nak jadi penulis artikel ilmiah . abah ada cakap kalau nak jadi penulis jadi penulis yang bagi manfaat kat orang yang membaca . banyak pahala . *penulis novel pun boleh bagi manfaat jugak kan dalam penulisan dia . hurmm . hahaha . sudah2 . yang tu untuk masa depan . sekarang fokus final woiii . hahaha . bye !

Thursday, 29 November 2012

saya terlalu menginginkan durian :'(

sangat sadis perasaan ini . *chewahhh . hahaha . being far away from family . not have pretty enough money . craving for DURIAN . sana sini cakap pasal durian .

ada terfikir nak contact abang mintak sponsor duit nak beli durian kat sini . hahaha . memikirkan idea tu langsung tak relevant .... just forget it .

mengharapkan sesiapa ada yang baik hati sila-sila-sila-sila lahhhh belanja saya durian . boleh la . boleh la . boleh la .

p/s : tak semena-mena aku mintak sedekah ihsan simpati kat sini . ape nak jadi . hahaha .

Tuesday, 20 November 2012

:'(

boleh saya menangis sekarang ?

p/s : saya mengharapkan pengertian . bukan menambahkan kekusutan kepala . please hear me first . dont judge . please

Saturday, 17 November 2012

do worry !


pernah rasa bila orang tersayang sakit . pernah rasa kalau boleh dipindahkan rasa sakit korang rela rasa sakit tu . pernah rasa bila orang yang selalu ada dengan korang tiba-tiba hilang .

aku sumpah aku sangat-sangat risau . kenapa macam ni ? please get well . please come back . aku sunyi :(

words : keterlaluan ke kalau aku rasa nak nangis sekarang ? keterlaluan tak kalau aku cakap "kuat la sikit , jangan lah jatuh sakit pulak . siapa nak jaga aku?" sekian . -.-'' ya Tuhan , pelihara kami semua dari sebarang kecelakaan .

Thursday, 15 November 2012

alkisah lempeng .


aku sedang menderita sakit wanita . oh no ! sepatutnya 3 hari lagi . unexpected . jadi hasrat nak pegi beli sayur dengan ikan terbantut . kesudahannya aku kebaringan dari tadi . itu cerita jam 12 setengah ke atas . sekarang yang hot untuk hari ni kisah lempeng . *eh , tak bagi salam ek mula-mula tadi ? hakhak . so , assalamualaikum .

ceritanya bermula pagi tadi dalam pukul 11 lebih aku dengan anim baru enak menyantap snek ikan . *alaa, yang panjang2 tu . tak semena-mena aku teringatkan tepung gandum . aku sendiri pun tak tahu dalam banyak-banyak benda tepung yang aku fikir -.-'' . tak semena-mena jugak idea lempeng datang . dengan segera aku kasi idea ni kat anim , dia pun on . just because im not interested in kuih muih ni, so aku tak lah berapa pandai even lempeng yang senang nak mamposs tu -.-'' *eh hello , karipap aku tahu buat tau....at least . so aku takkan cerita kat korang lah yang aku pegi search lempeng kat my resepi . *dayymmnn, aku gi cerita buat apa -.-'' haha . aku bukan tak tahu cuma tak pasti je , hehe .

so, dengan segera aku gi bancuh tepung tu and start panaskan pan . cubaan pertama sangat lahhh dayymmnn . apsal aku tak pandai nak bulatkan dia macam mama buat . dont judge a book by the appearance ok . even bentuk tah ape-ape rasanya sangat ohsem !! hahaha . at least -.-'' . then, aku tak tahan,give up dalam membulatkan lempeng dalam kuali aku panggil kak mus teruskan aktiviti yang tergendala tu . haha . kak mus bertungkus lumus membulatkan lempeng dalam kuali aku sibuk makan lempeng yang dah siap . hahaha . *dah sedap nak buat macam mana . tere lah siapa yang bancuh tepung tu . so , dah siap semua kitorang makan ramai-ramai dengan jayanya .

err .. gambar ?? apsal tanya gambar ? mesti kena ada bukti ke ? aku cerita panjang-panjang tak boleh percaya ke ? hahaha . aku bukan taknak tunjuk tapi err . hurrmm . erkk . arrr . tak payah lah . faham kan situasi bila first time buat sesuatu dan sesuatu itu tak begitu menjadi . hahaha . mujur ade kak mus . you fix it up . hahaha . tocehhh .

kesimpulannya : orang yang selalu masak lauk pauk tak semestinya tahu buat kuih-kuih macam tu . korang kena faham . hahaha .

Tuesday, 13 November 2012

hari yang meguji kesabaran

too much pain since i get starting this day . from morning until now . it keeps swelling . wiping tears by myself . console myself . is it wrong to have my right to stand off ? it is wrong ? and im tired :'(

Sunday, 11 November 2012

terlalu lama .

wahhwahhwahh . im a lazy person . yes ! very lazy . not to talk trash or sort of but the thing that i really really RALAT is why am i letting this blog not in update .

later ill tell you guys why . but now jom mandiii .

Sunday, 14 October 2012

keterujaan ku !!


aku menghitung hari je nih . last year tak balik time raya haji . tahun ni balik ! yeay :D







 kamek rindu penang ehh . sik sabar mok balik . tapi mek sayang sarawak juak . hehehe . till then :D



Saturday, 13 October 2012

ambil masa berfikir !

kata orang kalau nak berfikir rasional duduk lah atas tikar sejadah lama-lama . memikirkan kita hamba yang sangat hina , banyak dosa . mungkin menjadi asbab untuk Tuhan uji kita dengan masalah . bila hubungan dengan Allah kita jaga , Tuhan uji kita dengan manusia . bila mana kita dah stabil dengan manusia , Tuhan uji tahap keimanan kita . kata orang jugak life is too short , make it sweet . short means we take care of our age , sweet means kita jaga plot jalan hidup kita . jaga senang , nak kekalkan sweet tu sangat susah .

bagi aku apa yang jadi semalam , greatly affected to my whole day . buat aku jadi fikir . buat aku jadi betul-betul fikir . dan buat aku jadi serius dalam berfikir . having conflict is normal . but when it keeps extending , maybe it needs to be considered and have a deep discussion . im just thinking that i want to have a good approach so that we can have a good thinking about that later .

aku sendiri tak tahu apa yang berlaku sekarang . mungkin rasa marah , geram , sakit hati tu masih ada . tapi sampai bila ? i dont know . salah siapa sebenarnya ? for short , dengan rasa rendah hati .... i am so sorry . penat dengan ucapan maaf . but if necessary , then use it for the mutual benefit . banyak petunjuk yang Tuhan bagi , banyak hikmah yang Tuhan beri , kita je yang tak perasan dan lupa .

Tuesday, 25 September 2012

random talk !

straightforward . but the first should be assalamualaikum . *jawab salam dulu ! tarik nafas kejap . dah lama tak menaip entri . beli review masih lagi dengan post bertarikh 20 ogos . dah sebulan lebih tak berUPDATE . the reasons as follow :

- 25 ogos dah gerak balik ke UNIMAS atas sebab tugastugas yang penting .
- 1 sept sampai 6 sept busy dengan intake baru
- 7 sept sampai 9 sept busy dengan rumah baru
- 9 sept sampai sekarang masih menyesuaikan diri dengan rumah baru *hahaha . baik tak payah cakap . bengong !

yang tu first . yang second nak cakap pasal rumah + duit . so far so good . aku dah boleh adapt sikitsikit . tapi satu je yang aku rungsing . macam dah jadi penyakit pulak . apa tu ?? harihari dalam otak aku ni akan keluar perkataan MEMBAZIR dan JIMAT . haha . aku pun tak tahu kenapa . mungkin disebabkan aku dah start duduk luar kampus kot . harihari fikir duit . nak keluarkan duit pun fikir banyak kali . *kecuali time aku tension . i could spend hundred at one time just let the stress out . gila weh , kalau aku spend 1k dalam satu masa macam mana ? hahah . insyaAllah tak . aku masih waras .

yang third pulak pasal sem baru . huhu . makin lama makin mencabar . makin lama kena makin berdikari . takpe , insyaAllah akan selalu positif . memang tu yang aku doa selalu . cuma satu je . aku tak tahu kenapa aku cukup pantang dengan orang yang suka kondem . aku pernah panas hati disebabkan ada sorang hamba Allah ni kondem pasal U dia sendiri . kalau nak senang sangat sila dirikan universiti anda sendiri . haha . mahasiswa seharusnya boleh beza dengan hal-hal yang melibatkan subsidi kerajaan . hak kerajaan pandai2 lah guna sebaik mungkin . bersyukur la anda tu dapat jejak kaki ke universiti . positifkan sikit benda-benda macam ni . sampai bila nak sempitkan otak tu . hehe .

yang fourth pasal ........ err ........ nak cakap tapi taknak lah . haha . tak semua benda kita boleh publish kan ?

hari ni aku agak stress . sampai aku dah buat kerja yang agak err ...... hehe . bukan aku tak positif . tapi kadang-kadang satu benda tu kita kena ada nekad supaya kita boleh take time nak fikir segala hal yang perlu kita cope . mungkin aku yang salah . or mungkin keadaan tu yang tak sesuai untuk kita deliver sesuatu . faham tak ? tak faham ?? tak suruh pun anda faham . hahah . *bengong !

notak kecikbesar : nak keluar dengan nany sekejap . mungkin dengan buat heart-to-heart talk dengan someone , kita boleh belajar sesuatu . till then :)

Monday, 20 August 2012

# selamat hari raya ! #


assalamualaikum :D




berumur 20 tahun dan menyambut hari raya adalah satu perasaan yang superb dan syukur sebab boleh still boleh menyambut .

jadi selamat hari raya ! maaf zahir batin .

Sunday, 5 August 2012

# DLCW :D #



walaupun aku ni bukan la dalam karier sukan nih . *acehh karier . tapi aku update jugak kadang-kadang . biar timbul rasa sayang negara sikit dalam diri nih . hehe . selang dua mata bagi aku sangat-sangat sengit . aku yang tengok tadi macam agak terikut-ikut jugak . haha . LCW yang lawan aku yang macam argghh , ehmm , ohhh , grrr , dan lain-lain perasaan lagi . mungkin disebabkan last olimpik yang akan LCW perform that makes his tears down kot . tapi takpe , yang penting betapa kami bangga anda membawa nama malaysia . hoyeahhh !!

Wednesday, 25 July 2012

# happy birthday to ME !! #

short and just simply update . hehe . i have gone through this 19 years long . and now , God willing , waiting for another half an hour im going to reach 20 . whoaa :O

alhamdulillah . so , HAPPY BIRTHDAY TO ME . 26th JULY 2012 . :D

chaiyokk nadia !

Saturday, 21 July 2012

# den mengucapkan solamat berpuaso #


seperti senah yang excited nak tunggu raya setahun sekali , perasaan mengujakan timbul mendadak . senah yang kebetulan memenuhi syarat-syarat untuk mendapatkan duit raya dari insan yang lebih tua dengan berpuasa penuh . pada tahun itu pula ditakdirkan tarikh menyambut raya jatuh pada hari lahirnya . makin membuak-buak rasa keghairahan ingin berpuasa . hahaha . * ini hanya intro .

apa yang ingin den cakap kat sini , masih belum terlewat rasanya untuk mengucapkan selamat menyambut ramadhan . alhamdulillah , masih berkesempatan .


jadi , dengan ini saya nadiah binti eshak sangat membesarkan hatinya ipunn mengucapkan ........




Friday, 13 July 2012

# Random Giveaway by ardini #




klik sini ---> ardini

err . macam biasa lah . memang tangan ni gatal nak join GA . join GA je kejenya . sejak-sejak menganggur kat rumah nih . den join time cuti-cuti je . lepas ni takde makna nak join dah . anda-anda sila lah ringankan tangan dan murnikan jiwa untuk join jugak . tapi jangan lah . *kurang lah saingan sikit . hakhakhak .

 
credit : https://www.facebook.com/pages/Momo-Chan-Collections/197114006994906

err . jangan lupa doa .

Ya Allah Ya Tuhanku , murahkanlah rezeki aku . mintak-mintak lah lekat satu hadiah . aminnn . ^.^V peace .