Monday, 31 December 2012

doa aku untuk tahun baru . tolong aminn kan :)

bismillahirrahmanirrahim .

assalamualaikum :)

again, its new year . bagi aku sambut tahun baru tak salah . wait, listen here . sambut dengan cara yang sepatutnya . means , molek lah kalau kita sambut tahun baru dengan berdoa untuk kesejahteraan diri , ibu bapa , keluarga , guru , kawan-kawan , dan semua . untuk negara tak terkecuali ye . hehe . so, tadi scroll timeline nampak ade sorang retweet pasal sambut tahun baru dengan solat hajat . aku yang kebetulan still bertelekung terus je buat . bila Allah dah bagi hidayah , grab it . jangan tangguh *pesanan untuk diri sendiri dan yang lain insyaAllah . so here my doa . tolong aminn kan ye, readers . pahala menanti kita semua .

bismillahirrahmanirrahim ... ya Allah ya Tuhanku , selawat dan salam ke atas Nabi junjungan dan seluruh keluarga dan sahabat baginda . ampunkan dosa aku, dosa ibuku , dosa ayahku , dosa keluargaku , keturunanku , dosa guru-guruku , dosa sahabatku , dosa muslimin dan muslimat sama ada yang masih hidup mahupun yang telah mati dari sekecil-kecil dosa hingga sebesar-besar dosa . ya Allah ya Tuhanku , berilah kesejahteraan kepada ibuku, ayahku, keluargaku, keturunanku, guruku, sahabatku, orang-orang yang aku sayang, orang-orang yang telah aku zalimi serta muslimin dan muslimat . tetapkan lah iman kami . pelihara lah akhlak kami , pelihara lah perbuatan kami dan pelihara lah lisan kami . jadikan kami insan yang bertaqwa kepadaMu . jika kami sesat, tuntun lah jalan kami . jangan Kau palingkan hati kami setelah Kau berikan kami hidayahmu ya Tuhan . pelihara lah negara Malaysia ini supaya aman dan pelihara lah islam kami . selamatkan umat islam yang ditindas ya Allah . matikan kami dalam keadaan beriman ya Allah . limpahkan seluruh kebaikan ke atas kami dan jauhkan lah kami dari azab api nerakaMu . aminnn .

p/s : maafkan saya kalau ada perbuatan saya menyinggung perasaan dan akhlak saya mengharu-birukan kehidupan anda . semua orang lakukan kesilapan kan ? tak pernah ada perasaan untuk menamatkan sesuatu hubungan . sekali kawan selamanya tetap kawan . insyaAllah . dan semoga Allah bantu kita untuk cari jalan keluar bagi setiap permasalahan . wallahualam .

Saturday, 29 December 2012

ex-housemate .. ??

assalamualaikum and stay reading ye . hari ni hari sabtu . so, kalau nak berjoli tu memang on lah . plus, study week kan . study week lah sangat kan . keterujaanku terhadap berfoya-foya dan duduk saja lebih tinggi dari study . bahang exam belum terasa lah . hahaha *konon kan . ok, takyah nak cakap panjang . straighforward, tadi aku gi berjoli kat kfc dengan ex-housemate . this is unplanned story . kebetulan we just gathered mana yang ada je . lagi dua orang still in sabah celebrating their christmas . the other one , memang cant help lahh . masalah transport . tak dapek den nak nolong ea . hahaha . takpe, next time insyaAllah kita gather lagi k . so, tengok gambar je lah .




theres 5 of us .



introduce you from left shida *should be kakak because shes already 22, intan, wini and jannah . they are all 21 respectively . and surely the youngest one is me and me and only me . hakhakhak . laugh out loud .



wini and shida



wini and jannah .


theres 4 of us . malas nak mention nama . bukan oulls kenal pun kan . haha .

so, i paling manja dengan wini . she's like my sister *besides shes 21 out of all reasons la kan . hahaha . so, now why them all been my ex-housemate ?? i had them before . before bergelar outsider ni we all satu rumah dekat kolej . 4 of them sabahan . 1 from sarawak and the rest semenanjung lah . so, if you're going to tempt me or gebang pasal sabah and especially sarawak , better dont . because , im having theirs . we shared a lot of things together . i dah penah makan tuhau , bambangan , umai , or even stay in long house . i befriend with orang iban , bajau , murut , or even i used to learn tagalog . because one of my friend live in tawau . and they have a good relationship with philiphine people . they all have their own bahasa . and everytime they have a phone call with their family we were like "whoa, bahasa apa ni?tak faham . nganga je "

kesimpulannya , i love being here . in sarawak . and befriend with sabahan and sarawakian . nang kamek sayang sarawak . mun mek balit kelak, ada campur-campur bahasa sik payah mok heran ohh . and sya sayang bha sama orang sabah <3.

p/s : terkilan sebab tak dapat jumpa roommate, lela .

Tuesday, 25 December 2012

random talk before final :)

assalamualaikum . *jawab salam tuh .

pertama , i would like to talk about week of study . argghh . study week lah sangat kan . i did my time table for this week and onwards . but i think the percentage of following the time table is just 30% . where got . mana hilangnya lagi 70% ? i dont know . hehe . whatever it is, in deep , i hope that i can do my best , my very best to achieve what have been thinking . insyaAllah .

secondly , its about my hometown ! hehe . siapa taknak balik . i miss my cats , i miss my bed . i miss my kitchen . i miss my family and i miss my mom . eh . eh . eh . i miss my bff . ihikkss . i miss penang lah senang . hahaha .

thirdly , im going to tell you about my planssss during cuti nanti . tak dapat buat semua takpe , asalkan there are plans and it is 'planned' . setelah berfikir-fikir , berbincang , memerah otak , setelah mengetepikan study buat sementara waktu untuk planning , maka tercapai lah beberapa list . hekhek . things that im going to list are much related to do with my bff . hekhek . jangan jeles . *muntah hijau cepat . im not sure which one is going to be the first thing or prioritize masa cuti nanti but i just make it in listing .
  • main badminton sampai pengsan
  • mencuba resepi baru
  • dinner dekat kafe nari *yet, idk wheres the place
  • improve my driving skill
  • organize to have a trip to komtar with the MPMPP
  • having dinner at which hotel i cant remember with MPMPP
  • my brother's wedding *insyaAllah , semoga dipermudahkan
  • booking flight ticket to ................ hehehehe . *secret 
buat masa sekarang yang tu dulu .  ill update sendiri kalau ada yang lain . whatever it is , yang tu plan je . kalau diizinkan , jadi lah . kalau tak we still have another time to accomplish that . insyaAllah . sekarang dah pukul berapa dah ni . baru study sikit je . thats why i told you i only get my 30% je out of what it is planned . hahaha . takpe lah , as long as i dont leave it all . so , gudbye , wish me luck for final . selamat tinggal semester 3 . ive learned so many things :) assalamualaikum . *jawab2 !!

Monday, 24 December 2012

Majlis Perundingan Mahasiswa Pulau Pinang

hari sabtu puas aku berfoya-foya dekat serikin . balik pulak malam . hari ahad pulak ada event untuk ahli Majlis Perundingan Mahasiswa Pulau Pinang MPMPP . this persatuan under kerajaan negeri lah . so , sesiapa yang bergelar mahasiswa dekat IPTA tu , confirm dia adalah sebahagian dari MPMPP . im talking for those yang berasal dari penang or menetap di penang la . hehe .

actually , the actual plan been organized to Pantai Pasir Panjang . since a lot of problems that we're having , so we just cancel out the plan and replace it with makan-makan kfc and bersuai kenal je . we've tried so hard to make the first plan for real , but last minute decision made by 'somebody' in our university , we had to cancel it no matter what . nasib ada kak najjah and abang annas yang produce plan B .

so , we come out with the plan B . pada mulanya , aku dah fikir macam-macam . boleh ke kami kumpulkan ahli MPMPP seramai yang kami dah kumpul untuk trip ke pantai . so , just to make sure they know about the replacement plan , kitorang korbankan sikit kredit untuk mesej ke semua ahli yang berdaftar .

hari kejadian , walaupun kitorang tak dapat kumpulkan seramai yang ditarget , but tell you what . sometimes , a few can bring us more happier than many but not all get involve together . tak sangka sangat meriah suasana kelmarin . siap boleh kenal-kenal and tukar no telefon . and guess what . i just found somebody yang duduk dekat taman yang sama dengan i . what a small world . rupa-rupanya jiran . tak pernah nampak pun sebelum nih . tu la hikmahnya yang aku nampak selain we all dapat gather makan kfc for freeeeeeee .  hehehe .



just a part of our members . ohh , semalam tiba-tiba ada orang tu tanya aku satu soalan yang agak bikin aku surprise . "ni kawan fatin qurratu aini kan ?" dan aku tergamam kejap sebelum aku jawab "ha'ah, kawan . macam mana tahu ?" . dia cakap "ohh , tengok kat fb" . bila aku check balik ohh rupanya memang dah friend dengan dia . hehe . tak perasan . maaf .

tu cerita semalam . today's story is ..... ya Tuhan, bila nak start study nih . ewah3 . bersenang lenang nampak . hekhekhek . wish me luck for final . bye , assalamualaikum . *jawab salam tu . peace yoowww .

Thursday, 20 December 2012

hadapi dengan senyuman



 
remember this :

"you are braver than you believe, stronger than you seem, and smarter than you think "

Saturday, 8 December 2012

# not in that level #

ohh . kata orang duduk bawah tempurung memang tak tahu apa-apa . but the problem is living in this environment filled with the IT advancement , yet i still have less knowledge in this particular matter . i dont even feel in cutting edge gadgets . *but at least im using my old corby . haha . not so that out la kan .

i dont have any android-stuffs-gadgets-whatsoever .  i dont have any accounts of instagram . im not used to whatsapp . or i even dont have to pay monthly for plan data of any services just to get update in anywhere or anytime .











BUT !! satu hari nanti i pun terasa nak ada semua tu . not because i dont want to be the one that left behind in this advance world . it is just that , i want to keep all the memories *what im doing , where im going and etc in my virtual world . it's cool right ?

kesimpulannya , ikut kemampuan anda . jangan ikut orang *this is what i have learned . hehehe .

Thursday, 6 December 2012

impianku dahulu !

assalamualaikum wbt . hehe . my late abah said no matters how you crawl to be a good person there must have so much pains because the pain is actually test given in assessing our endurance . so , im having now . may He bless everything . thats my current emotion . but now , im going to tell you bout something that ive kept it so long . my dream . hehehe .

during my secondary school , tahap kegilaanku terhadap bidang penulisan sangat membuak-buak . cikgu pun bagi support kot bila aku cakap nak jadi penulis sampai aku attend bengkel penulisan . time tu i thought it was like having mature as whatever i write it is about my surrounding . what im facing , my friends experience . you know , when we're writing the words that flow is actually from our heart * writing that not consist of deleting-filtering-or whatever-process . mana tak nya . kita tulis apa yang ada dalam fikiran at that time .  setahu aku lah and mengikut pengalaman aku lah , i've no idea about others .

waktu kecik-kecik zaman kanak-kanak , dalam biodata aku selalu aku letak membaca sebagai hobi padahal hampehhh . memang tak lah . so , bila dah besar aku rasa aku patut banyak membaca as to accomplish my hobby time kecik dulu lah kan . hahaha . novel bukan kegilaan aku time tu . tapi majalah . aku tak baca secara membabi buta ok . aku baca and aku analyse tau ! haha . *chewahhh . means aku tengok struktur ayat lahh . masa form 3 kot baru berjinak-jinak dengan novel . naik form 4 setiap kali exam aku tak tahu kenapa , aku akan pilih soalan yang kena buat cerpen . whoa :O first time buat dapat pujian . second time buat lagi lah dapat pujian . rasa teruja pulak . hahah . aku bikin lagi cerpen tapi senyap-senyap je . then , aku rasa medium yang sesuai untuk karang time tu aku tak fikir lain kecuali blog . hahaha . aku tak tahu kenapa fikiran aku terlalu bercelaru sampai aku pegi delete blog lama aku . kalau tak boleh tunjuk kat korang how it looks like kan . hahaha . thats how aku start penulisan aku . tapi end of spm aku dah stop semua tuh .

bila difikir balik , sangat kelakar . tapi one day , kalau rezeki aku jadi penulis pun , aku tak fikir aku nak jadi penulis novel *since aku tak suka drama-drama nih . hahaha . tapi taktau lah one day kan . aku cuma terfikir aku nak jadi penulis artikel ilmiah . abah ada cakap kalau nak jadi penulis jadi penulis yang bagi manfaat kat orang yang membaca . banyak pahala . *penulis novel pun boleh bagi manfaat jugak kan dalam penulisan dia . hurmm . hahaha . sudah2 . yang tu untuk masa depan . sekarang fokus final woiii . hahaha . bye !