Sunday, 24 November 2013

Sorry

Ada perkara yang kita takkan boleh faham and even to look at it deeply. But there is one thing i really do understand that not to drag people in your life if you dont have good faith towards that person. Tapi siapa kita nak melawan takdir with the existance of that person.

I dont even expect to have and face with this kind of situation. It just came in that way, in all of sudden, in unpredictable time, in all out of situations this planet could bring. Ahh, i should stay alone i guess. Im sorry. Penat dah.

Saturday, 23 November 2013

Kelahiran

Keturunanku berkembang,
Dah jadi aunty rupanya.

Semoga jadi anak yang soleh,
Orang yang berguna.

p/s: tak tahu lagi apa nama baby boy ni. Aku anak ke4, apa gelaran aku ek?

Monday, 18 November 2013

Gambatte

Yes, i know this is going to be hard for me and the rest of final year students of degree. Taking a final year project course, doing on the narrow topic that need to do research on it. But, all of the hardness, it is worth to damn work of it. InsyaAllah. May be eased and blessed. No one knows how we could go for it. Just do it anyway. Lusa ada presentation fyp. Pray for me and i'll pray for us, final year student. Aminn. Chaiyok!

Sunday, 17 November 2013

Jalan pulang

Harini 17 nov 2013.

Allah pinjamkan seseorang untuk kita kuat dalam mengharungi hidup, Allah mengambil hakNya juga bertujuan mengajar kita kuat dalam mengharungi hidup.

Semoga tabah atas kehilangan ibu tercinta, faiz. I cant do anything to help, doa jugak la yang jadi penghubung antara yang hidup dengan yang mati. Stay strong. Allah knows the best. Keep having faith.

Al-fatihah.

Thursday, 14 November 2013

Middle

In the middle of craziness,
In the middle of awareness,
In the middle of business,
In the middle of goodness,
In the middle of happiness,
In the middle of sadness,
In the middle of gratefulness,
In the middle of life,
In the middle of everything,

I remember YOU.

Saturday, 9 November 2013

Crash

Maafkan aku sebab blog ni agak menyedihkan akhir2 ni. Ni zaman kejatuhan aku. Kalau engkorang nampak nadiah eshak update tu, jangan la bukak, confirm menyedihkan *for now la.

I see everything. You keep me drawning when i keep defending. Tell me, how this is going to work? I dont want to build any walls, but i really do hope you get back to your place where it supposed.

Friday, 8 November 2013

Dream

Ya Tuhan, aku ada satu cita2 ni yang nak sangat aku capai. Dear Allah, grant me an ultimate strength and patience to go through this. The best Planner ever, guide me in getting this dream accomplished. All i need to do is keep it real. You can do it. Just time it matters.

Immersed

What to do,
No one cares anyway.

What to hold,
No one understands anyway.

What to care,
No one there anyway.

What to release,
No one receives anyway.

Im immersed with that.

Generator

Semalam tak tahan godaan. Aku dah cuba untuk tak beli. Tapi, tapi, tapi. Bila fikir2 balik, it is good having investment on books. Well, it might not be useful today, but it would be later. I believe that. Pesan arwah abah, kalau nak beli buku beli yang boleh generate minda time membaca.

Tuesday, 5 November 2013

Speechless

Ya tuhan,

Benda yang aku takut dah terjadi. Aku tak bermaksud, tapi semua disalahtafsirkan. Jalan mana harus aku pilih. Hidup mesti kena ada pilihan, tapi aku pilih untuk tak memilih. Antara janji dan harapan. Aku pilih janji buat masa sekarang, maaf.

Monday, 4 November 2013

Ruang dan masa

Hi,
Can anyone tell me how much space and time does someone needs to be back?

recent

yeah , blog makin simple dan tak sesak kepala .

entah kenapa aku tak suka blog yang berat dengan banyak warna selain warna putih . haha . bias la pulak kan .

so, this is it . azam untuk selalu update . ahh, eleh . azam konon . takpe2, i'll try my best . haha .

till then, bye .

Sunday, 3 November 2013

lessons learned

yesterday was the day that im staying home alone. dengan masalah yang ada sekarang, agak bahaya tinggal di rumah sorang-sorang. but i choose to stay alone. bukan apa, kalau aku duduk sorang-sorang, fikiran aku lebih fokus. focus in having a reflection. dan alhamdulillah, aku rasa aku lebih tenang bila dah muhasabah diri. yet, ada sorang dua yang pernah bagi reaction which shows that im always full with arguments and full with reasons without thinking that im doing wrong. kata orang kalau terlalu memikirkan perihal orang kita akan terhenti dari melakukan apa-apa. tapi ....

that brings me to think, think and think. aku rasa aku dah menemui few answers. i had a such brilliant conversation with my friend petang tadi. dengan pengalaman dan pendapat dia, aku dah mula digest few sense points. aku ada kelemahan bila aku terlalu berpegang dengan prinsip aku which is not supposed to be told here lah . hehe . disebabkan prinsip aku, aku tak sedar aku dah sakitkan hati seseorang. itu satu.

satu lagi bila aku hilang respect dengan seseorang. aku sedar bila kawan aku ada bagi qoute ni " perempuan Allah tak jadikan pemimpin, jadi apa yang lelaki buat, perempuan kena usaha lebih untuk mencapainya " . it means perempuan sampai bila-bila tak boleh lebih dari lelaki dari segi kuasa, bahasa, and sorts yang tak patut ditandingi lah. sounds tak adil tapi ada hikmah Allah jadikan begitu supaya kita ada sifat taat ke suami nanti bila dah berkahwin. ini pandangan aku.

walau macam mana pun, setiap benda yang berlaku bukan bertujuan mencari salah sesiapa. cuma ujian Allah nak bagi kita lagi matang, lagi tabah. keadaan tu sendiri tak salah sebab kalau tak ada ruang dan peristiwa dalam keadaan tersebut, kita sendiri tak dapat belajar. right?

harapan aku cuma, kami dapat ambik hikmah dan belajar dari kesilapan masing-masing. dan dengan rasa rendah hati, im sorry for what ive said and done. you can have those masa and ruang as much as you wish. 

is it ?

kata orang,

lebih baik menangis sekarang dari menangis di kemudian hari .

aku rasa masa-masa ni merupakan fasa ujian bagi aku, bagi dia, bagi mereka.

doa untuk aku, dia dan mereka supaya kuat dan supaya kami semua sedar akan hikmah di sebalik semua ni . aminn .