Sunday, 24 February 2013

HR vs engineering


you know what this stuff is all about ? ni yang nak cerita ni . sambungan entri lepas .

Human resource versus engineering . whoa :O ,years back i don’t expect any other differences between them . but recently i did realised something . of course they do have a lot of aspects that differ each other . haha . ini kisah 26hb januari ok . haha . i went for one interview session . it regards to maintenance in Vistana Hotel . so what the hell im doing there and im doing such uh . haha . memang tak pasal lah aku nak masuk kos engineer kan . i mean im in human resource field . so, sangat lah tak related di situ . just because my bff was doing that part of the assignment aku teman je . orang kata different field pun tak ada salah kalau nak belajar tentang others kan . ilmu kan ada di mana-mana . nak tak nak untuk kita grab je .

the person who in charge in that maintenance field is Encik Iskanda Ahmad the Head of Maintenance. *still remember his name . haha .  there was a mild of informations regarding maintenance especially for me , I’d already have a lil bit of knowledge of what is crack and such . when we mention about cracking and leaning of walls , what are the methods that suit to be act out and things that related to defect . in car, on my way back home , i was informed about the flow from a big tank to all pipes that we use in daily just by referring to diagram shown . that was an awesome mannn . i don’t really understand about that , but at least i don’t let my knowledge in stuck . haa, mesin yang kat atas tu pulak aku tak tahu apa nama dia . tapi function dia untuk check kat paip ada bocor ke tak .

there . HR dengan engineer sangat banyak perbezaan . but both ada kepentingan untuk develop mankind and control the situation respectively at the same time . ok lah , hutang haritu dah terbayar . cerita wedding abang aku next entry k . till then . bye ! :D

Thursday, 21 February 2013

very untitle .

assalamualaikum . hohohoi . blog tak ter update ekoran kesibukan dan ketiadaan gelombang yang membenarkan cerita-cerita ini tersebar . haha . sekarang dah ada dekat sarawak , dah mula pun sem baru . hehe . may all blessed . aminn . ok, this post pasal salah satu daripada aktiviti cuti aku haritu . memang dah lama . aku memang suka simpan buat pekasam .

aku taknak cerita full lagi . hehe . yes, aku memang suka akan unsur suspen . aku sebagai peneman je time ni , tapi ilmu yang aku dapat tu yang penting . this is encik iskanda ahmad , the head of maintenance in Vistana Hotel . 


next entry aku cerita macam mana aku boleh terjebak dalam interview ini . haha . perut terasa lapar . haruslah diisi dahulu . till then ! bye ! :D

Sunday, 10 February 2013

rindu waktu sebegini .

tak semena-mena aku rindu . ada menusia yang sukakan kesibukan . ada manusia yang tak sanggup menghadapi kesibukan dalam hidup . tapi bagi aku , biar sibuk yang masih punya rehat . biar sibuk yang masih punya masa untuk tersayang . biar sibuk yang masih punya masa untuk diri sendiri . dan yang paling penting biar sibuk yang masih punya waktu untuk berbalik kepada Tuhan .


 


waktu ni aku jadi Liaison Officer (LO) untuk Minggu Aluan Pelajar tahun lepas . memang satu pengalaman yang sangat-sangat-sangat awesome !!! banyak yang aku belajar . dan aku rindu semuanya .

dinner MPMPP

assalamualaikum . seperti yang dijanjikan . haha . this is it ! during that dinner . those pic are taken by one of my friend .

                           

this is what my job is . duduk dekat dengan MC and the technical part . yap dengan hazwan ada bahagian masing-masing . as one of the committee coordinator , tugas aku memang dekat situ je . dalam otak aku , timing , lepas tu ape , siapa yang kena get ready , and then back to timing , lepas tu ape , siapa yang kena get ready . 


ieja , aku , amir . ieja is one of master of ceremony on that night . and amir is one of the technical . kurang asam , aku asyik kena kacau dengan amir . he's one of the mpp in UPM i guess . mpp kan , mesti banyak cakap . hahaha .



kina , ieja , aku , khirul and amir . amir and khirul aku baru kenal betul-betul malam tu . tapi sangat happening .



kina . supposely , kak kina . hahaha . aku paling muda kot . haha *ok,poyo !


eh , eh , eh , hahahaha . jyeahh , hafiz snap this pic . and diorang tak tahu lagi 'that guy' . ni kalau dia tengok ...... hahaha . faiz , adzha and aini . thanx for coming .



bergambar dengan dato with all the committees . dato sangat santai . dato, nanti kita lepak minum kopi sambil bincang proposal k . hahaha -.-''



habis dinner , kitorang makannn . sangat lapar .


piza . penuh cheese aku tarikk . ciss !



saya sebagai pengerusi .............. -.-'' *gila kuasa . pengarah projek tu haa , yang pakai batik merah tu . abang annas .



pening fikir masalah . pengerusi kan . -.-'' oh yaa , aku lupa nak cakap semua ajk dinner ni bukan dari satu universiti je . UNIMAS ada , UUM ada , UKM ada , UPM ada , UTHM ada , UiTM ada , KITAB ada macam2 ada . ohh yaa , lupa nak cakap yang datang dinner tu 600 lebih tau . last amount 400 lebih tapi yang datang ................ hahaha . meriah . meriah . bagus !

hari isnin ada lagi event kat nibong tebal . tapi aku rasa aku tak boleh join sebab dah busy dengan wedding abang . sayangnyaaa . lepas tu , aku nak gather lagi dengan kawan dip . diorang kan cutiii . kena gather sebelum aku balik sarawak . that is why . my holiday is filled with activities which i love very much .

p/s : cuti nanti pun insyaAllah , i'll try to find any activities that can consume me benefits , make friends and gain experiences . so, bye ! 

Saturday, 9 February 2013

sebelum dinner

ohoi . ohoi . ohoi . hari ni aku rehat berjam-jam . remember with meeting and dinner MPMPP mentioned earlier ? sebab kelmarin team aku dah menjayakan satu event makan malam with dato mansor othman , timbalan menteri 1 p.pinang . we are led by kak masayu to run this event . so , first thing during the first meeting we carried out the organization . the project manager that being appointed is abg annas .

first and second meeting still lagi pening-pening pasal jumlah mahasiswa yang sedia ada we are collected . baru 240 . but surprisingly the last meeting we did managed to collect 0.4k something . maigadd . macam terlebih pulak . bajet 300 je . there are two probabilities , sama ada nanti terkurang orang atau terlebih orang . sebab meja yang ada dalam ballroom tu hotel letak 300 something je . but the last amount collected at the very last night before the day of event 440 something . whoaa . how mehh . at last , we did it ! having a great moment with them, my team . baru 3 kali jumpa dah rapat macam selalu jumpa . nanti aku sambung cerita lagi . nak choww dulu . ada kerja lain .



p/s : akhirnya , cuti aku dipenuhi dengan aktiviti . pengalaman . tambah kawan . alhamdulillah . bye ! nanti aku sambung .

Saturday, 2 February 2013

perkahwinan - nafkah atau perkongsian

assalamualaikum .

sebelum saya mula apa-apa , saya nak cakap yang saya tak ada pengalaman dalam berumahtangga . tapi bila ada hamba Allah bercakapkan soal yang satu ni , saya rasa terpanggil untuk buat sedikit study . walau bagaimanapun , ini hanya kajian saya , *seorang pelajar yang bakal berumur 21 tahun dan belum berkahwin . sebarang kemusykilan sila berhubung dengan pihak yang lebih arif .

kenyataan :

" tak suka lelaki yang meminta-minta belanja , kalau sebelum kahwin pun berani meminta-minta belanja itu dan ini , inikan pulak kalau dah berkahwin . kalau dah kahwin suami yang wajib bagi nafkah , belanja isteri . "

dari kenyataan nih macam-macam boleh kita tafsir . saya cuma nak highlight "kalau dah kahwin suami yang wajib bagi nafkah , belanja isteri " .

ok , first of all apa itu nafkah zahir ?? nafkah zahir = keperluan asas yang WAJIB bagi suami untuk sediakan . keperluan asas : tempat tinggal , makan , pakai , perbelanjaan pendidikan , perbelanjaan kesihatan . keperluan seperti kereta , perabut rumah yang lain dan kemewahan lain adalah tidak wajib .

bukankah dalam berumahtangga harus ada toleransi . kalau kita bercakap dari konteks keluarga yang sederhana si isteri kena lah faham kondisi suami . jika si isteri diizinkan bekerja bermaksud dengan harapan pendapatan isteri boleh mengurangkan masalah kewangan rumahtangga . suami pula harus faham , bila si isteri sudah bekerja jangan di ambil kesempatan . sebab harta isteri sepenuhnya milik isteri . toleransi bermaksud jika suami tidak mampu isteri boleh lah membantu . bukan orang lain, suami sendiri *tempat letak syurga isteri . bersedekah lah selagi mampu , banyak ganjaran di situ . tapi jangan sampai suami naik lemak *anda tentu faham .  bagi si suami, jika isteri membuat permintaan yang mampu ditunaikan , tunaikan lah . untuk insan tercinta jugak kan :D

Dalam kitab Maratib al-Ijma’ ada ditegaskan;

“Para ulamak telah sepakat menegaskan bahawa tidak halal suami bersedekah dari harta milik isterinya melainkan dengan izin isterinya”


perlu diingatkan wang saku tidak wajib diberi oleh si suami . wang saku ? wang selepas semua wang keperluan asas dilaburkan dan dicukupkan buat si isteri . perlu dibezakan antara keperluan dan untuk kesenangan :D saya cakap macam senang kan . memang la , sebab saya belum berpengalaman . tapi semua yang berlaku , kita boleh ambik pengajaran . sebab tu , sebelum kahwin ilmu agama dan ilmu berumahtangga itu penting . *kursus kahwin mesti ada ajar semua tu kan .

p/s : semua penulisan di atas hanya pandangan saya yang sesungguhnya masih jahil dan sedang mencari-cari . seberang kemusykilan sila bertanya pada yang arif dan kita boleh bincangkan di sini . semua kenyataan ni sedikit sebanyak saya kumpul dari tiga rujukan selain bertanya pada yang berpengalaman .

sumber :

sini !
sini juga !
dan sini !


wallahualam ~

Friday, 1 February 2013

random .

sedap kan bila makan nasi kukus dengan lauk ayam berempah . tadi aku try memang masyukk lah . lagi pedas lagi sedap . perghh . brrr . alhamdulillah . kenyang :D

aku tak rasa lagi nak cerita aktiviti aku time cuti nih . nanti aku kumpul banyak-banyak baru aku story . dasar pemalas . hahaha

cuma aku nak cakap insyaAllah hari isnin ni aku akan ke komtar lagi untuk last meeting sebelum dinner tu berlangsung . ohh , dinner jumaat minggu depan . tak sabar rasanya nak jumpa kawan-kawan sekolah balik . harap-harap diorang join . lepas dinner tu nanti busy dengan preparation wedding abang . may everything blessed . terasa cuti kali ni dipenuhi aktiviti yang bagus untuk aku belajar sesuatu .

ohh ye , earth hour bulan depan kan ? so, tadi aku ringan-ringan tangan jawab survey WWF . it's actually DIGI Earth Hour "Live Green" Pledge and Survey . ini link dia ! so bye :)