Tuesday, 31 December 2013

let's dress up

tadi aku scroll facebook, tiba-tiba aku rasa tertarik dengan title 'the 10 reasons why you should dress up every day'.

im the type of person that not really into this stuff but somehow i could get attached by this thing as i know we should reconsider of how we look, right? i mean, we are growing up. not yet a woman, but in getting to woman. haha. so, why we should dress up every day?

according to ELITE DAILY: The Voice of Generation-Y , there are 10 reasons of it.

10. It improves your overall mood and personality. 
9. It makes a good impression.
8. You never know who you will run into. Don’t you want to look your best?
7. Life is too short to wear boring clothes. *which i 100% agree
6. The feeling of confidence. When you look great, you feel great.
5. Fashion is a method of self-expression. Express Yourself!
4. Acts as an instant pick-me-up.
3. If you’ve got it, you should flaunt it. *really?
2. It puts you on your “A” game.
1. You deserve to look fabulous!

so, let's dress up people :)

Monday, 30 December 2013

rindu


nak merasa nikmat hidup bukan semudah menikmati burger special.

nak merasa nikmat hidup bukan semudah menikmati buih-buih sabun.

nak merasa nikmat hidup bukan semudah menikmati manisnya isi durian. 

life is about fighting. 

rindu nak pergi elizabeth park, kuching. memang takde kena mengena gambar ni dengan caption jadah tu.

p/s: please just leave.


Sunday, 29 December 2013

rasa ter-faktab

sambil aku pandang jalan yang menghubungkan blok-blok dekat apartment ni, aku terfikir yang sebenarnya aku terfaktab. means that aku fucked-up sebagaimana asal usul terfaktab tu muncul.

sejujurnya aku pernah terfikir untuk membalas bagi setiap masalah yang ditimbulkan by others that cause me, sikit-sikit lagi nak tersungkur. serius aku pernah terfikir. faham-faham lah, shit mesti dibalas dengan shit. kau ingat sakit yang aku dapat ni boleh sembuh dalam masa seminit dua. sebab kadang-kadang ada sesuatu yang tak sempat kita cakap atau jelaskan.

mujur. mujur aku cepat sedar. in between of living, in between of going, in between of climbing and in between of everything, ada satu benda yang kita selalu lupa. it is reckoning. im not pretty sure whether it is similar with the word karma or not, but i dont want to use 'karma' as it looks so coarse to me. because i bet everything happens for a reason. and everyone should know about that, right? sama ada benda jahat, atau benda baik.

i want to live happily, i want to live with a good faith to everyone. so i wish for a sweet heart, physical, mind, up and down, left and right, inner and surface and i wish that can we can live in peace, for the sake of everybody.

sembuh yang susah nak hilang dalam seminit dua tadi tak setanding dengan masalah orang lain dan sakit orang lain. shit jugak tak semestinya kita balas dengan shit. untuk segala kesilapan aku, i apologize for that. dan semoga kita kuat untuk memaafkan orang-orang yang dah buat salah ke kita. aminn.

begitulah rasa terfaktab aku. untuk kes-kes yang berlaku dalam hidup aku lately ni lah. *so, peace yooo.

no offense, no hard feelings please. come on :)

Saturday, 28 December 2013

continuation of funny

hi,

kalau tadi aku update pasal dua2 phone aku rosak, sekarang aku nak share kat korang apa yang baru lepas jadi. HAHA. seriously, kalau tadi funny, now it such a hilarious. pernah rasa dalam satu hari ujian datang bertimpa2 non stop tak? haha. i bet you had. meh sep sikit! 

just now i went to the toilet for putting the mask on my face. sejurus selepas gua menekan2 mask di muka, i switched the tap for washing my hands off. nak dijadikan cerita gua ni mangsa keadaan la, tiba2 paip tu patah. ohhh myyyy..... *my reaction just now. nada jerit sikit sampai housemate keluar bilik, opppss. 

haiiiii. nak merungut tentang nasib harini tak baik pulak. tapi tu lah yang berlaku tadi. damn, yati gelak ke aku. hahaha. 

so funny

i dont know what is actually happening to me. i mean it just happened and i was like my goodness gracious ...... first is, few days ago, my tab was not working for undefined reason. i dont know.  syok2 scroll, tibatiba blank.

nasib ada satu lagi phone. nak dijadikan cerita, dia pun nak ikut jejak tab jugak :( i got smasheddd okay. so funny.

dugaan betul nak final ni. lagi dua minggu nak balik rumah. lambat lagiii.

p/s: jangan la laptop ni buat hal pulakkk.

Friday, 27 December 2013

condition

dah lama tak datang gastrik, tiba2 harini sakit pulak. Allahuakbar, sakitnya tak tahu nak describe. macam2 aksi dah aku buat, tak tahu lagi nak meniarap ke terlentang ke ape ke. haha . please, dont try this at home. semoga esok baik.

Wednesday, 25 December 2013

my way

And now the end is here,
And so I face the final curtain,
My friend,
I'll say it clear,
I'll state my case of which I'm certain,
I've lived a life that's full,
I traveled each and every highway,
And more, much more than this,
I did it my way.

Regrets, I've had a few,
But then again, too few to mention,
I did what I had to do and saw it through without exemption,
I planned each charted course,
each careful step along the byway,
And more, much more than this,
I did it my way

Yes, there were times,
I'm sure you knew,
When I bit off more than I could chew,
But through it all, when there was doubt,
I ate it up and spit it out,
I faced it all and I stood tall and did it my way.

I've loved, I've laughed and cried,
I've had my fill, my share of losing,
And now, as tears subside,
I find it all so amusing,
To think I did all that,
And may I say, not in a shy way,
Oh no, oh no, not me,
I did it my way.

For what is a man, what has he got?
If not himself, then he has naught,
To say the things he truly feels and not the words of one who kneels,
The record shows I took the blows and did it my way.

Yes, it was my way.

Frank Sinatra

Wednesday, 11 December 2013

Keberadaan

Bila keberadaan dipersoalkan,
Penat mencari makna kehidupan,
Bila satu nyawa ditarik Tuhan,
Baru sedar sebab dan tujuan.

Alfatihah untuk arwah Amir Rusydi. Semakin dekat kita dengan kematian. Sedar atau tak sedar.

Sunday, 8 December 2013

Lets see

Begin with someone that want to knock you down.

Impact your whole life. I mean it changes for 360 as a whole and it appears like a dream.

They said, the most damaged is the great. But did they really faced that damage? Seriously, for real? Because i dont see the relevance for now.

Lets see how far that we got to catch and put this up.

Friday, 6 December 2013

Writing

Sometimes we want to write something but we dont have the idea of what it would be. All we know, it just a full of writing to be shared. It is weird when we keep trying to write about something on a piece of rubbish paper at least. Aha, we suddenly, got the idea of what that writing would be. We start to write but we dont know why the hell the process is blocked for other some times. It goes away, and we tend to nowhere. The idea that we dont know how to express it literally and we start to talk trash to our brain for not being useful when it needed. And then, we keep talking trash about thing that we had just faced it. All of sudden, we just realised that, our writing is about to reach half of one page. Ahh, it just happened to all of us right? *sigh. Idk what im nagging for. 

Sunday, 24 November 2013

Sorry

Ada perkara yang kita takkan boleh faham and even to look at it deeply. But there is one thing i really do understand that not to drag people in your life if you dont have good faith towards that person. Tapi siapa kita nak melawan takdir with the existance of that person.

I dont even expect to have and face with this kind of situation. It just came in that way, in all of sudden, in unpredictable time, in all out of situations this planet could bring. Ahh, i should stay alone i guess. Im sorry. Penat dah.

Saturday, 23 November 2013

Kelahiran

Keturunanku berkembang,
Dah jadi aunty rupanya.

Semoga jadi anak yang soleh,
Orang yang berguna.

p/s: tak tahu lagi apa nama baby boy ni. Aku anak ke4, apa gelaran aku ek?

Monday, 18 November 2013

Gambatte

Yes, i know this is going to be hard for me and the rest of final year students of degree. Taking a final year project course, doing on the narrow topic that need to do research on it. But, all of the hardness, it is worth to damn work of it. InsyaAllah. May be eased and blessed. No one knows how we could go for it. Just do it anyway. Lusa ada presentation fyp. Pray for me and i'll pray for us, final year student. Aminn. Chaiyok!

Sunday, 17 November 2013

Jalan pulang

Harini 17 nov 2013.

Allah pinjamkan seseorang untuk kita kuat dalam mengharungi hidup, Allah mengambil hakNya juga bertujuan mengajar kita kuat dalam mengharungi hidup.

Semoga tabah atas kehilangan ibu tercinta, faiz. I cant do anything to help, doa jugak la yang jadi penghubung antara yang hidup dengan yang mati. Stay strong. Allah knows the best. Keep having faith.

Al-fatihah.

Thursday, 14 November 2013

Middle

In the middle of craziness,
In the middle of awareness,
In the middle of business,
In the middle of goodness,
In the middle of happiness,
In the middle of sadness,
In the middle of gratefulness,
In the middle of life,
In the middle of everything,

I remember YOU.

Saturday, 9 November 2013

Crash

Maafkan aku sebab blog ni agak menyedihkan akhir2 ni. Ni zaman kejatuhan aku. Kalau engkorang nampak nadiah eshak update tu, jangan la bukak, confirm menyedihkan *for now la.

I see everything. You keep me drawning when i keep defending. Tell me, how this is going to work? I dont want to build any walls, but i really do hope you get back to your place where it supposed.

Friday, 8 November 2013

Dream

Ya Tuhan, aku ada satu cita2 ni yang nak sangat aku capai. Dear Allah, grant me an ultimate strength and patience to go through this. The best Planner ever, guide me in getting this dream accomplished. All i need to do is keep it real. You can do it. Just time it matters.

Immersed

What to do,
No one cares anyway.

What to hold,
No one understands anyway.

What to care,
No one there anyway.

What to release,
No one receives anyway.

Im immersed with that.

Generator

Semalam tak tahan godaan. Aku dah cuba untuk tak beli. Tapi, tapi, tapi. Bila fikir2 balik, it is good having investment on books. Well, it might not be useful today, but it would be later. I believe that. Pesan arwah abah, kalau nak beli buku beli yang boleh generate minda time membaca.

Tuesday, 5 November 2013

Speechless

Ya tuhan,

Benda yang aku takut dah terjadi. Aku tak bermaksud, tapi semua disalahtafsirkan. Jalan mana harus aku pilih. Hidup mesti kena ada pilihan, tapi aku pilih untuk tak memilih. Antara janji dan harapan. Aku pilih janji buat masa sekarang, maaf.

Monday, 4 November 2013

Ruang dan masa

Hi,
Can anyone tell me how much space and time does someone needs to be back?

recent

yeah , blog makin simple dan tak sesak kepala .

entah kenapa aku tak suka blog yang berat dengan banyak warna selain warna putih . haha . bias la pulak kan .

so, this is it . azam untuk selalu update . ahh, eleh . azam konon . takpe2, i'll try my best . haha .

till then, bye .

Sunday, 3 November 2013

lessons learned

yesterday was the day that im staying home alone. dengan masalah yang ada sekarang, agak bahaya tinggal di rumah sorang-sorang. but i choose to stay alone. bukan apa, kalau aku duduk sorang-sorang, fikiran aku lebih fokus. focus in having a reflection. dan alhamdulillah, aku rasa aku lebih tenang bila dah muhasabah diri. yet, ada sorang dua yang pernah bagi reaction which shows that im always full with arguments and full with reasons without thinking that im doing wrong. kata orang kalau terlalu memikirkan perihal orang kita akan terhenti dari melakukan apa-apa. tapi ....

that brings me to think, think and think. aku rasa aku dah menemui few answers. i had a such brilliant conversation with my friend petang tadi. dengan pengalaman dan pendapat dia, aku dah mula digest few sense points. aku ada kelemahan bila aku terlalu berpegang dengan prinsip aku which is not supposed to be told here lah . hehe . disebabkan prinsip aku, aku tak sedar aku dah sakitkan hati seseorang. itu satu.

satu lagi bila aku hilang respect dengan seseorang. aku sedar bila kawan aku ada bagi qoute ni " perempuan Allah tak jadikan pemimpin, jadi apa yang lelaki buat, perempuan kena usaha lebih untuk mencapainya " . it means perempuan sampai bila-bila tak boleh lebih dari lelaki dari segi kuasa, bahasa, and sorts yang tak patut ditandingi lah. sounds tak adil tapi ada hikmah Allah jadikan begitu supaya kita ada sifat taat ke suami nanti bila dah berkahwin. ini pandangan aku.

walau macam mana pun, setiap benda yang berlaku bukan bertujuan mencari salah sesiapa. cuma ujian Allah nak bagi kita lagi matang, lagi tabah. keadaan tu sendiri tak salah sebab kalau tak ada ruang dan peristiwa dalam keadaan tersebut, kita sendiri tak dapat belajar. right?

harapan aku cuma, kami dapat ambik hikmah dan belajar dari kesilapan masing-masing. dan dengan rasa rendah hati, im sorry for what ive said and done. you can have those masa and ruang as much as you wish. 

is it ?

kata orang,

lebih baik menangis sekarang dari menangis di kemudian hari .

aku rasa masa-masa ni merupakan fasa ujian bagi aku, bagi dia, bagi mereka.

doa untuk aku, dia dan mereka supaya kuat dan supaya kami semua sedar akan hikmah di sebalik semua ni . aminn . 

Monday, 21 October 2013

dependency


When i was kid, the thing that i really wanted to do is being independent in any situation. Yet, there still have people that have a different kind of reliable towards others. We intend to pursue people in nice early conversation, but then we started to make people surrounding us annoyed. One situation is that when the first time we are in a strange place or situation and indirectly become nowhere. The level of dependency which is low that could cause us to ask such if-you-were-to-ask question. Aren’t we?

I know that we are growing in this world up in different environment and so much differs in style of education learned, but seriously we must act independently as we are facing the real world. People out there do not want to know what kind of problem you have or in going to have as we are in real life. Put thought that there is no such thing betrayal and selfish friends. Why am i saying this? 

As we grow up, friends are important but kindly remember that you should give yourself priority. You give this world shits, but remember as you fight life, life always wins. No matter how hard it is, you must get yourself wake up and move on. To those parents that have this kind of parent – children bonding, please put your trust in your children and takes a kite as fundamental of your life. It may goes moving through the air high, but you still can guide as it can’t go anywhere over your control. (ilham ni diambik dari filem hoore hoore . hehe )

p/s : entah kenapa aku rasa aku nak membebel . stress mungkin . or a part of practicing ? haha . tiada kena mengena yang hidup mahupun yang mati .


Wednesday, 16 October 2013

online shopping for tudung labuh

PROMOTE !!!! 

siapa nak cari tudung labuh boleh ke page ni .

FARHA COLLECTION

same

hi,

im back .

recently i went to kuala lumpur with the intention of significance (mine)

came back here yesterday.

same condition.

same problem.

same way round.

same, same, same.

different set of audience that i need to find out on my own. so, id like to tell to myself for being real , always being real. be strong because the only bestfriend that you can hold is you yourself , eternally.

seems like this semester is going to have different of what we always call , winding ups . haha .

Monday, 7 October 2013

lots of problem

hi,

as a starter, i would like to let you think what are actually the activities that we have done or about to do in day ahead.

ada yang suka menyibukkan diri. ada yang suka melapangkan waktu untuk tidak berbuat apa-apa. yet, masih merungut dengan hari yang bosan. situasi tu selalu berlaku dalam hidup aku. padahal banyak lagi assignment yang need to be done. tapi, apa yang aku tengah buat sekarang?

aku masih tak faham dengan diri aku. maybe this is the time to reflect myself based on what ive done to the creatures. aku rindu suasana yang dulu, aku rindu diri aku yang aktif dan produktif. aku rindu diri aku yang sangat menghargai pengalaman. but, where im standing now?

straightforward, im having conflict now. ada certain masalah yang tak sesuai untuk diceritakan pada sesiapa, just to get yourself more stronger than before or you're waiting for someone that right to be shared with. orang cakap otak perempuan terlalu banyak berfikir, even perkara yang kecil dibesarkan. masalah tu kalau ditulis atas kertas cuma 2 3 je. tapi, kalau kita tulis atas kertas lebih dari 10 perkara yang serius that need to be solved, macam mana ye?

im hoping that i will be given strength and blessed by The Almighty Allah. and i wish everything is going to be okay soon.

Friday, 4 October 2013

university says ....

Ehem .

Aku dalam kelas ni . Waiting for lecturer and audience . Audience ? My friends la . Haha . Best tak pergi kelas sorang2 ? Pernah pergi kelas sorang2 sepanjang kat universiti . Jika anda selalu and used to it , aku tabik !

Anda seorang yang independent . Aku pun masih mencuba untuk tak ikut kawan , sebab their interest on certain lecturer berlainan . And schedule pun tak semua sama . So, dont give up . This is university , not school .

Alamak , tengah membebel ni , tiba-tiba kak fa nampak kite ade blog . Tak boleh nak berleter panjang . Hahaha .

Till then , bye !

Wednesday, 2 October 2013

right now

fuhh

mata aku ni tengah duk juling akibat reading thru screen . kesian mata aku . tapi you have to fight for this year , mata . aku nak habiskan degree aku dengan jayanya ni . pegi print jurnal kan senang . ohh, aku jenis yang agak lokek bab mengeluarkan kertas-kertas ni . bukan apa , aku kesian kat pokok-pokok . seriously . im into it guys . kiranya aku layak jadi duta go green lah ni kan ? haha

aku tengah mengusahakan tajuk dual career nih . so, im going to love those lets go-related-resource yang aku sendiri belum mampu nak habiskan pembacaan jurnal yang aku tengah baca sekarang nih . ohh , bukan sekarang , i mean tadi and to be continued later . haha . mann , sekarang aku tengah menaip entri kan *bash me .

okay , aku rasa aku dah dalam keadaan yang tenang . jadi, moh le teruskan pembacaan or ............... pergi makan . HAHA .

till then , bye .

Wednesday, 11 September 2013

baru

new semester as a third year student .

semoga aku bertahan untuk menghabiskan sisa tahun akhir ni di unimas , insyaAllah .

dan semoga aku tabah dalam menyiapkan FYP selama setahun . aminn .

Monday, 26 August 2013

weird !

it's weird when you believe in yourself,
yet people keep you drawning .

it's weird when you still hold on of something,
yet people drag you down .

it's weird when you give it in,
yet people keep talking trash .

people, special thank you for maturing me up .

Tuesday, 9 July 2013

well , cuti sakan nampak .

assalamualaikum . 

ya rabbiii, dekat sebulan aku tinggalkan blog * drama klise blogger sedunia . sememangnya lepas habis final , i get home just right after . tugas pelajar dilupakan buat seketika . another roles to be taken out . as a daughter , as a friend , as a sister , as a mankind it really takes . so, the first day i homed and the first thing i did was berinai . since , my sis in law go for umrah recently, memang banyak lah inai kat rumah aku . berkotak-kotak wehh . aku tak tahu kenapa , aku sangat suka berinai . jarang jari aku tak berinai . tapi tak lah aku nak pakai macam orang berkahwin tu , kang fitnah pulak . haha .


 


so, dah cuti-cuti ni memang aktiviti wajib aku keluar jalan-jalan la kan . yelahh , nanti dah start kerja tak boleh nak hang out dah . so, selain jalan-jalan , tengok wayang sama . hikhik . two movies i've ran for . those two were :
 


jalan, jalan jugak . tadi cakap pasal tugas seorang anak la apa la . haa , ni yang nak story ni. aku ni jenis tak suka bidang pastry and sort . so, pendek kata bidang masakan yang melibatkan ketuhar and whatsoever memang aku tak pandai . aku lebih rela bertarung dengan minyak panas daripada buat pastry that needs measurement of flour , baking powder and so on . but , but , but . wait ! sometimes , things that we hate much now will be things that we love soooo much soon . so, i dont want to say that i hate baking . but i just need some times to adapt and be in love with bake of something . hahah . thing is , last saturday i made puff . actually , it's curry + sardine puff . i hate to use roller . so , i just my hand to gentel-gentel and do the flipping-claiming thing . aku dah penat dah sebab doh yang aku buat tu could produced 20 something puff . so, nak senang aku buat bentuk bantal la , bentuk pau la apa la sebab dah malas nak buat karipap punya bentuk . hahah . so, piza yang kat bawah ni terhasil sebab ada lebih doh . aku tap bagi jadi bulat , pastu taruk inti sardin kat atas , taruk mozarella cheese just on top of that piza . bake dalam 2-3 minit . pastu aku ngap je lah . dapat 2 pieces je . heheh . ok , yang aku cerita kat atas tadi kesimpulannya , nak describe gambar kat bawah ni -.-''

so, buat masa sekarang tu je cerita aku . esok 1 ramadan , first day for fasting , first day for me as a worker . hahah . wish me luck and i wish you all blessed . selamat berpuasa muslims .

Tuesday, 11 June 2013

exam !

assalamualaikum !

huii, petang-petang ni memang angin kuat semacam . bukan sepoi-sepoi bahasa dah ni . haha .

short update . dah start exam . wish me the best ! and i wish all of us the very best, fid dunnia wal akhirah :) aminn .

p/s : aku bakal merindui blog nih .

Thursday, 6 June 2013

kejayaan kita .

alhamdulillah , pagi ni aku dah kembali normal ! dah tak ada mimpi-mimpi yang mengarut . alhamdulillah .

awal aku bangun hari ni . bagus ! amalkan selalu .

sekarang mood aku berblog waktu pagi je . i dont know why . mungkin mencari semangat-semangat or aura sebelum aku study . *relevankah ?

scroll2 tadi, nampak 2 3 blogger yang update pasal kejayaan diorang . wahh, rasa semangat tau tiba-tiba . dan tak semena-mena buat aku fikir, kejayaan kita tak sama . tahap kepuasan untuk mencapai kejayaan pun berbeza . aku pun ada impian aku sendiri, and of course nak berjaya . magic words yang perlu ada dalam kepala otak kita : usaha, masa, sabar, doa, tawakal . sounds easy right ? kalau tak cuba kita takkan tahu .

aku pun dalam proses nak majukan diri sendiri . moga dipermudahkan .

Wednesday, 5 June 2013

tapi kita ?

terlalu kerap kita mahukan yang sempurna .

mahukan teman yang bukan hanya muncul ketika susah , tapi kita ?

mahukan teman yang memahami kondisi diri , tapi kita ?

mahukan teman yang mampu menerima buruk diri seadanya , tapi kita ?

"if you fight life, life always wins"
cuba hidup sendiri walaupun kita sememangnya takkan mampu, sekurang-kurangnya kita cuba. The Upper is watching and assessing us .

Tuesday, 4 June 2013

Samsung Digital Camera Giveaway by Nabeel Fikree

bismillah :)
aku tak tahu lah kalau tang giveaway , gigih tau tangan nih . hahha . apa-apa pun , thanx to Nabeel Fikree





Korang tau ke Nabeel Fikree sekarang tengah mencari pemenang untuk Samsung Camera Digital Giveaway dia tu? Kalau korang tak tau, haaa mari sini saya kasi tau. Sebelum tu, saya nak bagitau korang syarat nak join giveaway ni pun senang je.


Giveaway ni dibuat sebagai tanda terima kasih kepada pembaca blog nabeelstories katanye. Saya malas nak cakap panjang lagi, terus je bagi korang baca syaratnya :

  1. Follow blog NabeelStories.com
  2. Buat satu entri bertajuk Samsung Digital Camera Giveaway by Nabeel Fikree
  3. Sila copy code yang telah disediakan dan paste pada ruangan HTML entry
  4. Tinggalkan link penyertaan pada ENTRY INI sahaja

Macam mana? Senang je kan? Saya join ni pun sekadar ingin mencuba nasib. Manalah tau kot2 terpilih dapat jugak posing depan kamera baru hari2. Hehee..





TARIKH TAMAT PENYERTAAN : 20 Jun 2013





Sunday, 2 June 2013

pagi ahad yang biasa-biasa saja

assalamualaikum *jawab salam . hari ahad yang nak kata gloomy tak jugak . nak kata shine pun tak jugak . jadi biasa-biasa saja . hehe . dari semalam aku terindu-rindu akan blog . chewahh . rasa kerinduan tu membuak-buak sampai awal-awal pagi tadi aku dah terpacak kat depan laptop . *over !

wokey , study week yang sedang berlangsung ni , aku takde apa-apa rancangan lagi melainkan duduk rumah study ler . haha . *tu pun kalau study lah -.-'' . makanya , bagi melengkapkan study week aku yang serba gloomy tak gloomy nih , aku nak buat satu task untuk diri sendiri . sumpah nak aku cerita pasal task tu kat korang , tapi tapi tapi .... arghh , aku rasa aku perlu buat dulu , baru aku boleh cerita . *erghh , baik tak payah cakap kan -.-'' . aku fikirkan task tu tadi waktu aku menikmati angin pagi kat tingkap . maka , tangan pun gatal nak snap pemandangan yang .... *sila isi tempat kosong .



view dari tingkat atas sekali . desa ilmu apartment .


konon nak menampakkan ketiadaan orang la -.-''

semoga study week ni Tuhan kekalkan semangat aku untuk belajar . aminn . semoga study week ni jugak aku dapat ubah sesuatu untuk masa depan aku . *macam besar je harapan . memang besar ! belum sampai waktu untuk aku cerita . sehebat mana kita merancang , kalau Tuhan tak izin , tak dapat jugak . sabar yang penting . so, till then . bye :D

Saturday, 1 June 2013

Segmen Menang Blouse Tribal #2



click that pic :)

p/s : gigih tau kalau tang segmen . haha . mintak-mintak ada rezeki . aminnn

Saturday, 18 May 2013

rambut sihat !

ohoii . sejak dua menjak ni cuaca begitu tak menentu . kalau kat kota samarahan ni , lately pagi sampai tengah hari punya lah panas , mai petang tiba-tiba hujan . aku tak tahu lah benda ni ada efek ke tak dengan tahap kesihatan rambut aku . hahah . sebab lately , aku perasan yang rambut aku kering semacam and bertambah keguguran :O + o.O *ini reaksi aku . btw, aku bertudung , alhamdulillah . haha *apa motif bagitahu ? mungkin faktor suhu kepanasan yang sedikit sebanyak memberi impak (bombastik tau !) kat rambut aku . mungkin jugak faktor pemakanan yang kurang dijaga . hahah .

ikut hati aku, nak je pergi salon tau . tapi tak boleh , jimat duit *dah hujung sem T_T . aku rasa nak buat self-treatment je kat rumah . tapi , malas . arghh ! walaubagaimanapun, aku teringat dulu pun aku ada masalah ni . aku amal cara ni and berkesan lah . alhamdulillah . and now, jadi lagi . tunggu aku balik semenanjung lah , baru aku kasi treat rambut aku ni . aku share je ok .

aku curi limau nipis dalam peti ais kat rumah . ada dua cara aku buat . tapi dua-dua ni bagi kesan kat aku . hoyeahh !

first : ambik je limau pastu belah dua, aku lumur je kat rambut *ok, fine . semua orang dah tahu -.-'' . buat-buat la tak tahu . aku nak story ni . pastu aku tunggu lah dalam 15 minit . then, aku bilas air yang sederhana sejuk . aku tak measure la pulak berapa suhu dia . tapi perumpamaan dia macam kau ambik 1/3 air panas and 2/3 air sejuk . macam tu la lebih kurang . dan basuh bersih-bersih . sebab nanti akan lekat sari-sari limau tu . yang tu aku tension setiap kali basuh rambut -.-'' * kuantiti limau tu bergantung kat rambut korang la panjang mana . aku tak boleh nak fix kan untuk korang . haha

second : kalau rajin lagi , aku curi lagi sekali limau nipis dalam peti ais sampai mama complaint kenapa limau cepat habis -.-'' . lepas tu perah air limau dalam bekas + air sejuk yang ada ais (kuantiti agak-agak cukup untuk curah rambut anda-anda la ), terus je kau curah dekat kepala . biar agak-agak setengah jam . then , bilas je lah macam biasa . *ni style aku yang memang takde ciri-ciri nak ikut peraturan dengan betul . hentam saja lah .

aku amal cara ni , tak sampai seminggu je . tapi aku puas hati la dengan rambut aku . hahaha . bau limau je wehh . rasa la lembut , ringan kepala , kurang gugur * aku memang kurang masalah gugur rambut pun time tu -.-'' . tu je lah kot . im not specialist in giving any tips , but i just love sharing benda yang bagus untuk di share . bye !

Sunday, 12 May 2013

1st Giveaway Lomo by Farah

http://3.bp.blogspot.com/-3tzQ6vMbqx8/UY5UeyM6iaI/AAAAAAAAAus/oxqpg0hd3eY/s1600/bannerrr.jpg

dah lama tak join GA . oleh sebab hadiah sangat ohsem , dahku tertarik untuk join . sila klik banner kalau nak join :) 

bye ! 

Saturday, 11 May 2013

apa side income as a student ?

wauuuu ! dah berapa lama aku meninggalkan blog ni . kata i love blogging . tapi jarang update . guane tuu . hahah . as long as i allocate my precious time to compose this entry . hikhik *kelasss kau, bajet menteri tak ada masa . ohh, entry ni bukan pasal tips nak dapat side income tau ! siapa yang ingat macam tu anda boleh pangkah keluar . hehe . eh, tapi jangan la, stay tuned dulu k . hahaha .

ok, lets review apa yang dah berlaku lately . hurmm . duit memang penting kan ? sangat penting . walaupun aku boleh dikategorikan sebagai mata duitan, tapi aku yakin yang lain-lain pun macam tu jugak *i guess . masalahnya sekarang ni, kenapa aku tak boleh hidup tanpa duit . kenapa kalau aku ada krisis wang, aku jadi tak betul , stress . *aku ke tu ? aku la . haha . persoalannya , kenapa ?? kiuu he ?? tiap-tiap hari aku fikir kenapa dengan aku nih .

orang cakap, duit bukan segala-galanya . bahagia tu lebih penting . tapi, bahagia datang dari mana ? aku rasa dunia sekarang patut letak quote " wang bukan segalanya, tapi anda perlukan wang untuk bahagia " or at least " wang bukan segala-galanya, tapi segala-galanya memerlukan wang" . bahagia dalam konteks senang . senang means tak payah nak stress fikir mana nak dapat duit nak bayar itu dan ini . kalau dah banyak duit pulak, senang la nak belanja family, belanja kawan-kawan, sedekah sikit . *niat tu yang penting .

so, macam mana nak menjana income ? student kan . sempat ke ? hari-hari aku fikir persoalan tu . hasil daripada aku berfikir maka , keluar la mentol atas kepala . Ambik kira pandangan ustazah aku dekat matrik . Allah dah bagi masa 24 jam . dalam masa 24 jam macam-macam kita boleh buat . nak atau tak . pandai atau tak kita dalam mengurus masa . aku jugak ambik kira pandangan member-member yang kaki busy nih . kalau kita sendiri yang tak allocate masa, satu benda apa pun kita tak berjaya buat . aku masih lagi nak kutip motivasi, tak kisah la dari mana sumber sekalipun, even dari makcik cleaner unimas pun bolehh .

dan aku masih lagi berfikir apa pekerjaan aku untuk dapatkan side income . aku taknak side income yang kena cari orang bawah dia tu . maksud aku , aku taknak pekerjaan yang cari orang, then duduk diam tunggu duit . itu bukan aku . aku nak pekerjaan yang aku sendiri tahu dari mana sumber dia . faham tak ? faham tak ?

p/s : dah la lama tak update blog, sekali update cakap pasal duit . apa daaa . haha

Sunday, 21 April 2013

preference of mine

assalamualaikum .

memang . memang saja aku tunggu sebulan lebih baru nak publish next entry . memang aku saja . haha . im fine . still in progressing of finishing this semester . masa memang cepat berlalu . serasa baru semalam aku tuntut bagasi di airport *hiperbola .

ohh . ohh . lupa nak cerita yang i just had my midsem break last week . yes, i went home *again . hakhak . orang jemput, kita balik lah . so, misi utama selain misi-misi yang lain ialah menghabiskan baucer buku . and i caught them last week . 


and . and . i dont know why am i get caught with this stuff for rm90 .


masa kecik-kecik this game would be one of the things that the siblings catch on . taruk bedak banyak-banyak on that surface of carrom kasi licin . haha . 

aku tahu waktu ni bukan waktu masa yang sesuai untuk layan or usha buku-buku yang aku beli sebab assignment lagi penting for now. tapi aku cuba jugak cari peluang untuk baca one of the book which "follow your heart" by andrew matthews. sangat superbbbbbb !!! seriously, di saat-saat aku down macam ni , buku ni sangat membantu . sungguh ! tak tipu ! you should get this book . 


tu je yang aku nak cerita . cuti dah habis brooo . sambung study -.-'' . seboleh mungkin aku akan luangkan masa update blog nih . kesian dia . and this is my last word .

"when you fight life, life always wins . when we fail to learn a lesson, we get to take it again ... and again! once we have learned the lesson, we move on to the next step . so just FOLLOW YOUR HEART :)"

p/s : everybody makes mistakes

Monday, 18 March 2013

what ?

ehem . ehem . ehem . ehem . *bunyi dehem sopan .

wahhh . dah 18 hari aku tak menjenguk di sini . aku taknak cakap aku busy . sebab memang tak pun pada zahirnya . hahaha . aku pun taknak cakap aku takde masa sebab aku rasa macam banyak je masa nak menaip . haha . ketiadaan gelombang dan cuaca yang tidak menentu menyebabkan blog tergendala . arghh , perasaan homesick tetiba datang menyerbu . *langsung tak ada kena mengena jahhh .

assignment dah start melambak , and the best part is midterm is just next week around . and now , aku masih boleh cakap yang aku banyak masa . that cool uh ? haha . dah masuk minggu kelima untuk sem ni , and frankly speaking , i dont really enjoy going thru this sem . but people says, they are all must come with thrills . so, dont give in .

ok, niat aku nak bercerita , tapi dah macam meluah perasaan . aku memang suka spoil diri sendiri . drama tauuu . booo youuu . dah la, nak cari journal untuk assignment . nanti aku menyemak lagi kat sini . till then . chaww :D

Friday, 1 March 2013

kalau dah jodoh .


Assalamualaikum :)

ok . ok . sambung dengan cerita pasal 16 feb . kata orang kalau dah jodoh tak ke mana . dari utara terus ke selatan . hehe . ohh . ohh . sama sekali bukan diri ini . ini perihal abang aku . Alhamdulillah , dah selamat jadi suami pun .

the bride is from klang . kg kapar kalau tak salah which jawa lahh . haha . satu pengalaman when enjoying the tradition of javanese . starting from akad , majlis berinai and the reception itself . for me , the best part is majlis berinai . haha . seriously , the fun was there . the groom and bride wore the javanese costume termasuk pengapit (my 2nd brother) . yet, i don’t have the pic of it . argh .

yang tu je untuk kali ni . malas nak taip panjang-panjang . lepas ni nak kena keluar pulak . nak pergi beli barang dekat sunway . till then , bye !