Thursday, 24 January 2013

badminton !

assalamualaikum .

first of all , salam maulidur rasul buat anda muslimin dan muslimat :) grab this chance untuk berselawat ke atas Nabi Muhammad SAW .

ok . straightforward . ingat lagi entri aku yang ini >>> random talk

memandangkan kesempatan untuk bermain badminton ada hari ni , so apa lagi . 8 of us . sedang rancak menampar-nampar shuttlecock dengan raket *wahh menampar ??? i did realized something . ohh , diorang semua uitm student . aku sorang je lain . haha . it's ok . make new friends again . kejap , aku nak ingat nama sorang-sorang yang follow tadi . *ingat dalam hati sudah lah -.-''

we rent the court for two hours . so, around 12 something we stayed over to eat before we get back home . time makan baru rancak nak bersembang . and seriously i was thrilled with that moment . hope to see you guys next time around :) insyaAllah . so, bye !!

p/s : eh, pengajaran untuk entri ni ?? hurmm . always be open-minded and get your mind open . "potluck" bebehh . hehe . dannnn selawat banyak-banyak . *peace

Saturday, 19 January 2013

im home momma !

im home bebeh !

selamat sudah langgar awan :D

next activity will be updated soon .

tukar suit . going to be suri rumah yang berjaya !

bye !

Friday, 18 January 2013

read this !

assalamualaikum ,

this is what im going to say ;

"The trouble with beauty is feelings of superiority.

The trouble with generosity is extravagance.

The trouble with noble descent is sinful pride"

p/s : kejap lagi nak redah awan dah . doakan semua selamat . insyaAllah :D

Wednesday, 16 January 2013

selesai semester 1 tahun 2 :D

alhamdulillah .

masa cepat berlalu .

fokus pula kepada perkara yang satu itu .

semoga berjalan lancar .

goodbye semester 3 , welcome semester 4 :D

p/s : nak langgar awan hari jumaat ni . semoga semuanya selamat . miss my hometown .

Monday, 14 January 2013

bila lebah menyengat - sakit .

assalamualaikum .

lebah ni sebenarnya bahaya ke tak ?

concerning when my bff said that he get stung by bee last night before went to sleep . jadi segeranya aku pergi google pasal lebah . and this is what i attain .

cautions :

- cabut segera alat penyengat tu , jangan tekan dekat kawasan yang terkena sengetan tu sebab nanti venom *bisa akan tersebar dan akan masuk ke saluran darah

- guna ais / air sejuk curah dekat kawasan sengetan sebelum bawak gi klinik .

cara mengurangkan sakit :

- asah mata pisau dengan sedikit air dekat pengasah . ambil air daki daripada proses mengasah tadi , then sapu dekat kawasan yang terkena sengat tadi .

- perah lobak yang diparut , campur dengan cuka makan dan gaul , then sapu dekat kawasan yang terkena sengetan tu .

- bancuh serbuk kunyit dengan air dan minum .

- minum air dengan banyak , dan muntahkan semula untuk membuang bisa sengatan .

aku tak tahu cara-cara ni berkesan atau tak sebab aku tak pernah kena lagi . but this is just the efforts or alternatives that i can provide .

for more informations , these are my references :

sini
sini jugak
sini lagi
dan sini


so, bye !

Sunday, 13 January 2013

kenapa aku berblog ? - part 1

assalamualaikum .

straightforward . aku tak tahu kenapa idea ni tiba-tiba melintas . padahal aku baru lepas goreng bihun kot . -.-'' *nampak tak ketidak'relevan'nya di situ .

tak kisah lah . yang penting aku nak share pengalaman aku dalam blogging . kronologi dia kat sini --> impianku dahulu ! . since the end of 2008 macam tu aku start blogging . DULU aku boleh dikatakan susah nak share story dengan orang face to face melainkan dengan sorang insan tu je la kan . and you should know that is you . *in case kalau dia baca nih . sekarang aku normal je lah , boleh share suka-suka hati dengan siapa-siapa yang aku suka . so, instead of using diary yang bertulis tu , blog is a place for me to share anything and to express my emotion . FYI, this is my fourth blog . hahhaa . why is that so many ? yang tu we'll discuss later .

so , kenapa aku berblog ? hari ini aku nak bagi tahu satu sebab je . sebabnya , aku sangat suka menulis . not this 'menulis' - perihal anda menyalin informasi dari mana-mana dan salin ke buku anda . *bukan . bukan . but this 'menulis' - means , you generate your idea to write something based on what you think and feel . aku tahu korang faham . saja aku nak explain jugak -.-'' . haha .

penulisan merangkumi pelbagai skop . boleh jadi formal , tak formal , santai *sama je dengan tak formal -.-'' . bila anda menulis diari, itu sudah dianggap penulisan . asalkan terdapat struktur ayat . so, aku rasa aku bebas untuk menulis selagi tak menyentuh mana-mana sensitiviti . *harap-harap tak, insyaAllah . roommate sorang ni dah macam berjangkit nak blogging macam aku jugak . hari tu dia cakap dia jeles tengok aku asyik update blog . well , salah satu azam aku untuk 2013 memang nak aktif blogging . so, happy writing bloggers . err . akhir kata , mana-mana fakta yang diragui dalam entri ni , sila lah ringankan tangan untuk rujuk kepada yang pakar . ini hanya pendapat nadiah eshak . harap maklum . bye ! :D

Saturday, 12 January 2013

down .

assalamualaikum .

what is actually happened to me ? since yesterday im having menstrual cramps until now . when i woke up this morning, the only thing that buzzed in my head was economics paper that will be seated at 2 pm . laptop tak boleh switched on pulak and all the informations on the powerpoint cant be read . eh hello , i'll be taking my examination at 2 pm and kenapa sekarang ???? nak berlagak cool konon pagi tadi , i was like pretending that everything's going smoothly and there's no problems to think of . so , aku pergi mandi . mandi lama-lama untuk hilangkan rasa serabut dekat kepala . tak tahu lah kenapa, it just an elective paper , tapi kenapa susah sangat . lebih susah dari belajar statistik . haha . for me lah .

lepas mandi , taknak pandang lappy langsung . konon merajuk . haha . rilek-rilek dulu , tiba-tiba .... i dont know why it wanted to be happened tadi . aku sure aku gastrik . tapi aku boleh tahan lagi . tak sakit sangat . so, aku kembali kepada lappy dan wahhh ......... dah boleh switch on . betapa bersyukurnya aku . err , banyak lagi tak revise kot . haha . dan ohhh tiba-tiba ... tiba-tiba perut aku sangat lah terasa dicucuk-cucuk . untuk control kan keadaan aku cool lahh . cari makanan . ohh , aku jumpa megi *is it a good idea to eat megi time gastrik ? hehe . aku bedal je . maka , selesai lah megi masuk dalam perut .

so, senang hati nak belajar . punya lah senang hati bagai mencurah-curah ilmu masuk dalam otak ni *alhamdulillah* tiba-tiba ..... tak semena-mena perasaan nak muntah datang dengan rakus sekali . maka dengan rakus jugak lah aku ke tandas untuk melepaskan segala-galanya . haha . *euww . at that time , memang sahh , lagi dicop aku memang gastrik . aku boleh beza lagi antara senggugut yang tengah menyerang ni dengan sakit gastrik . tapi aku diam je lah , sebab malas nak kecoh-kecoh . ada betulnya yati defy yang aku gastrik . sebabnya sedikit sebanyak otak aku pun TER mind set yang 'ehh , tak lah . bukan gastrik kot  . jangan layan ' . so, aku pun cool lagi . *aku sangat suka bajet cool .

aku dah takde mood lagi nak study . bukan salah aku , keadaan aku tak mengizinkan untuk aku terus fokus . *hahahah -.-'' . nak seribu daya nadia . kisah pasal perut sakit tu berlanjutan sampai ke dewan exam . mujur anim hantarkan ke dewan tadi . sampai dekat dewan tahu pulak aku bukak buku . hahah . sampai ke titisan peluh la katakan . dannn . i dont want to talk about economics paper . taknak . taknak . damnn , apsal susah weh , elektif je kot . eh , aku terbagi tahu -.-''

starting from carry marks , i have a lil bit worries because to get an A it is ............. err . hurmm . nevermind lah . hahah . whatever it is , i managed to answer the questions . it's all turn to the Right to value me . semua orang mengharapkan yang terbaik . so, selagi boleh doa , moh la kita berdoa to get the best path given by Him . insyaAllah . so, pengajarannya , jangan study last minute walaupun best study last minute and jaga kesihatan time exam . and yang penting kuat semangat . *ohh . this part is my hardest block to get knowledged by others . dah , jangan sedih . ok , bye !

Thursday, 10 January 2013

swee kang a.k.a ais kacang sarawak :)

assalamualaikum .

i've learned so much things today . i dont even want to talk about my paper just now . but after doing the exam , anim asked me and yati to go out to swee kang . kedai yang dah lama aku nak pergi . swee kang is actually ais kacang for sarawakian . even this stall had been known through the television . but tak pasti pulak rancangan mana . JJCM maybe :)

kalau sebut ais kacang memang sangat 'nyaman' kalau dimakan waktu panas . jangan cakap lah kalau tengah terik-terik tu kan . everyone looking for AIS . sepanjang aku duduk sini lebih setahun , aku baru tahu kewujudan kedai swee kang . poor me . different menus are provided rarely yang kita jumpa . berlapis-lapis color jangan cakap lah . tak tahu nak pilih . but my preference when im getting there surely ais duriannn :D im loving it . semangkuk rm3 . berbaloi . trust me !

and then menu yang ada kat tengah-tengah meja is sotong kangkung . so yummy . seriously . eh , tak tahu lah nak cakap macam mana . after melantak , we just went home . but on the way back , ive learned the word 'pusuk' . because tak semena-mena anim did mentioned me as 'pusuk bermata pusak' . pusak is kucing , which i already informed . but i just do not get any ideas what pusuk really is . lama-lama dapat tahu pusuk tu 'ikan bilis' . cehh !! ikan bilis . HAHA . tak glamour langsung pusuk . tapi pusuk-pusuk pun sedap jugak kalau dibuat sambal kan . hahah . *anim is cooking that sambal pusuk now . haha . kempunan , she said .

so, that's it . pelajaran hari ini . dapat makan AIS DURIAN . dapat makan sotong kangkung . dapat tahu perkataan baru 'pusuk'  .




im sorry because this picture sponsered by google . the half way of eating this i just noticed that ive to snap a picture of this but its too late . im so hungry to think about-snap-stuff before im eating it . hehehe .

so, bye .

Wednesday, 9 January 2013

cita-cita .

pernah rasa bila keputusan yang kita buat dipersoalkan . bukan dari seorang dua .

pernah rasa bila pilihan yang kita buat untuk masa depan dipersoalkan .

pernah rasa bila cita-cita ditentukan .

apa cita-cita aku ? tunggu dan lihat .

Monday, 7 January 2013

persepsi .

assalamualaikum .

berhari-hari berkurung dalam rumah . bikin preparation untuk paper 'human and organizational behavior' (OB) . baru hari ni keluar dari rumah *except kejadian anjing semalam . haha . aku sangat suka memberi persepsi . kadang-kadang sengaja mencipta persepsi buruk supaya aku boleh dengar persepsi kawan lain pulak *provokasi gitu . dan selalunya persepi aku tu persepsi yang tak disengajakan means uncontrolled -.-'' aku manusia . selalu bercakap yang tidak enak . bisa ngerti ?

taknak elaborate panjang . tak ada benda pun yang nak diceritakan . cuma ada beberapa insiden hari ni yang buat aku fikir . persepsi manusia berbeza . sebab manusia pun diciptakan dari gen yang berbeza .

bukan aku berfikir siapa salah siapa betul dalam memberi persepsi . tapi aku lebih berminat untuk berfikir dari mana datangnya persepsi dan dari sudut mana mereka memandang sebelum memberi persepsi berikut ? faham tak . jangan salah faham . persepsi tak semestinya buruk . or is it my writing sounds like im now giving my own perception on people's perception which means in bad lah ? no . no . it is not like that .

that is why i said that different people have one own's perception on something . jangan takut beri persepsi . but make sure it is good and acceptable . kata orang yang baik jadikan pengajaran . yang jahat jadikan sempadan . so ,peace . sorry if my writing sounds harsh to anyone . tak ada sangkut dengan  mana-mana pihak ok . like seriously . it happens everywhere .

so, assalamualaikum .

p/s : tadi anim cakap yang dia perasan hari ni first time dapat makan luar dengan aku . haha . anim . janji ditepati . your name is in . haha

Sunday, 6 January 2013

mintak tolong ! ada anjing .

here i have one story to share . do you like dogs ? for muslims i guess it is a 'no' . its not that we hate them . but we are not one of them lah . we are 'haram' to touch if in wet . you know those kind that related to rules of islam . you what im saying . *sorry if it sounds harsh for those who non .

so, early morning kak mus (housemate) and i were working out nearby our place . tak lah working out mana . berjoging yang tak macam joging . *but at least we're having pespired just the same if we get non-stop running along the way . haha . in the beginning , we're having so much fun , chuckles , turn into comics sometimes , but just in the middle of our ramble *we dont even expect that it would be our last check point . we're having problem .

first that we saw are kucing .... ayam tepi jalan .... and then kucing lagi .... *pe de hal broo . on the half way of JALAN MATI , we saw anjing , eh eh , anjing lagi dan maigaddd anjing lagi . 3 of them . the first two yang i jumpa cool ja , but they're staring at us . you know , im cool . yeahhh . im cool yaww . kak mus pun dah cakap buat slumber je . dont ever try to do any causes . halangan pertama settled . but i have no ideas with the third anjing tuh . like seriously , ive no idea . you know , still in cooling stage but then tak semena-mena the third anjing tu follow us . makin dekat , closer , and closer . sambil menyalak pulak tu . and the fobia part is dia muka dia dah bersentuh dengan kaki kak mus . that time , jangan cakap lah , segala zikir keluar . *baru nak ingat Tuhan .

dalam few minutes jugak dalam keadaan tu , then kitorang keep walking until we stop at one house which ive no idea its belonging to whom . we just stop there and that anjing stop following . fuhhhhh . lega ! and then when we had just started walking the anjing came back and followed us AGAIN . argghhh . and then we did the same thing . stop at anyone's home . it stopped there and reverts to tempat asal . yang ni betul-betul lega . kitorang tak nampak jalan nak balik dah . all jalan mati . ingatkan nak cari jalan keluar lah on the right side of that household . tiba-tiba anjing siapa tah yang menyalak . yang ni lagi kuat . arghhh . anjing LAGIIII . but but but they are all in gates . hahaha . selamat . on the left side pulak ada hutan .

kak mus believed that there must be a way out from this jalan mati . and tak lain tak bukan kena lalu that HUTAN . sebelum lalu hutan kena lalu semak ok . tak besar mana hutan tu . banyak pokok-pokok yang orang tanam . maybe we can call it dusun . kot . haha . we tawakal and lalu punya lalu punya lalu *eh eh ada sungai tepi ni . hahaha . and kak mus found it . hohohoho . we found the way out . hahaha . nampak jalan raya punya syukur . hahaha . TAPI . ada tapi lagi , haha . we have to step a large drain . fikir punya fikir , i can do it , i can do it , i can do it . and yess alhamdulillah . haha . the important is seriously i wont go into that lane again . hahaha . macam lemah lutut je rasa . haaha . on the way back we stopped by and bought karipap . haha .

terdiam masing-masing . and kak mus tiba-tiba bercakap pasal hikmah . haha . and she's right . if we find the clue given by Allah just grab it and keep going . dont look back . because this is all His tests . we arrived home safely , alhamdulillah .

Saturday, 5 January 2013

segmen - Tambah Trafik Tambah Follower 2013

assalamualaikum :)

dah lama tak involve apa-apa segmen . tapi kali sangat best sebab segmen ni dari HH, educational blogger . calon anugerah MSMW 2013 ok . sila undi . saya sudah :) 



so, bismillah .

Blog saya adalah merupakan blog persendirian, lebih kepada penceritaan mengenai aktiviti yang telah saya lakukan. blog saya juga lebih menekankan gaya bersahaja supaya pembaca boleh membaca secara santai, tak lupa pengajaran yang selalu saya selitkan di akhir entri supaya kita sama-sama boleh belajar melalui penulisan. Menjadikan blog www.hasrulhassan.com sebagai blog pendidikan buat blogger, blog ini menampilkan cerita yang berinformasi untuk semua.

Ingin memeriahkan segmen Tambah Trafik Tambah Follower sebagai usaha untuk perkenalkan blog saya ini kepada rakan blogger lain dan dunia blog Malaysia. Jom join .....

tarikh tutup : 9 disember 2013 .

p/s : majulah blogger untuk blogger sekalian :D

Tuesday, 1 January 2013

2013 dan masih kaku dan MSMW

saat mereka berada di dataran menunggu jam 12 , aku masih di depan skrin dan berfikir yang bagus-bagus tentang 2013 .

bila mereka menyebut tentang azam baru , aku masih lagi diam berfikir perihal azam aku . wujudkah azam baru ? mungkin . tapi apa ?

tinggal soal itu . tahu mengenai Malaysia Social Media Week (MSMW) ? ada blogger yang anda minat ? sila undi sekarang ? ---> http://www.socialmediaweek.com.my/2013/

p/s : mahu sambung study . *ye, aku tahu ianya penggunaan bahasa yang ....... dan inilah yang aku maksudkan KAKU .